Tiedotteet 2017

Sinilevähavaintoja vähän Kaakkois-Suomessa (Kaakkois-Suomi)

Viileät, sateiset ja vaihtelevat säät ovat sekoittaneet vesiä eikä pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvillä ole vielä kohonnut tavanomaisiin heinäkuun puolivälin lukemiin. Havaitut sinilevämäärät ovat myös olleet tavanomaista vähäisempiä.

Sinilevähavaintoja on tällä viikolla tullut yksittäistä järvistä. Viikoittaisista vakiopaikoista vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Saimaan Ukonlinnan alueella Imatralla ja Iitin Urajärvellä. Lappeenrannan Haapajärvellä levää vedessä on edellisviikkojen tapaan melko runsaasti. Yleisöhavaintoja levistä ei ole tällä viikolla tullut. Rannikolla epävakainen ja tuulinen sää on sekoittanut vesiä eikä sinilevää ole ollut havaittavia määriä pintavedessä.

Sinileviä esiintyy Etelä-Suomen sisävesillä ja rannikolla runsaimmin yleensä heinäkuun puolivälistä eteenpäin ja elokuussa. Tyynellä säällä ja veden lämmetessä leväkukinta voi kehittyä hyvinkin nopeasti.

Leväkukinnat voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä.

Lämpötilat

Järvien pintavesien lämpötila Kaakkois-Suomessa on yleisesti laskenut hieman 20 asteen alapuolelle ja vaihdelleet tällä viikolla 17 ja 19 asteen välillä. Rannikolla vesi on viileämpää.

Levätilannetta voi seurata Järviwiki-sivustolla

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla. Ohjeet havaintolähetin käyttöön Linkki

Kaakkois-Suomen alueellinen levätilannetiedotus kevenee loppukesällä ja tukeutuu valtakunnallisiin tilannekatsauksiin. Poikkeuksellisista tilanteista tiedotetaan alueellisesti jatkossakin.

Verkossa

Järviwiki:

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Päivitetty