Tiedotteet 2019

Sinilevähavaintoja muutama Kaakkois-Suomen vesillä (Kaakkois-Suomi)

Itäisellä Suomenlahdella sinileväkukintojen määrä on kuluneella viikolla ollut hieman runsaampi kuin edellisellä. Haapasaaren merivartijoiden havaintojen mukaan levää oli hiukan sekoittuneen veteen, Hurpun rannoilla levää ei havaittu.  

Lämpimän sään jatkuessa myös sinilevien esiintyminen saattaa lisääntyä, sekä sisävesillä että merialueilla, etenkin jos tuulet pysyvät heikkoina.

Kaakkois-Suomen järvihavaintopaikoilla ei Lappeenrannan Haapajärven lisäksi ole sinilevähavaintoja.

Yleisöilmoituksia tuli Iitin Urajärvestä ja Pien-Saimaalta, joissa levää oli runsaasti.

Pintaveden lämpötilat ovat sisävesillä 16 ja 20 asteen välillä ja Suomenlahdella 18 ° asteen tuntumassa.

Vesitilanne

Vähäsateisen kesän aikana Vuoksen vesistöalueen suurten järvien vedenpinnat ovat painuneet ajankohdan keskitason alapuolelle. Ennusteen mukaan vedenpintojen lasku jatkuu vielä ainakin alueen suurimmissa järvissä kuten Saimaassa.

Saimaan vedenkorkeus on lähes 30 cm alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Ennusteen mukaan pinta alenee lokakuun loppuun mennessä vielä 20-40 cm ja pysyy selvästi keskimääräistä alempana ainakin alkutalveen saakka.

Kymijoen vesistöalueella useimpien järvien vedenkorkeudet ovat selvästi keskimääräistä alempana. Tilanne on seurausta paitsi tämän kesän vähäisestä sademäärästä, myös viime vuoden kuivuudesta ja siitä, että järvien pinnat jäivät syksyllä tavanomaista alemmaksi. Kesäkuun alusta laskettu sadekertymä Kymijoen vesistöalueella on runsaat 100 mm, hieman yli puolet vastaavan jakson keskimääräisestä sadesummasta.

Kalkkisen säännöstelypadon luukut ovat kiinni ja virtaus tapahtuu pelkästään Kalkkisen luonnonkoskesta. Päijänteen lähtövirtaama ja Kymijoen pääuoman virtaama ovat keskimääräistä pienempiä. Ennusteen mukaan muutokset virtaamissa ovat lähiviikkoina hyvin vähäisiä.

Levähavainnoinnista viestiminen päättyy

Levähavainnoista tiedottaminen loppuu elokuulle, syyskuussa tiedotamme levätilanteesta vain jos tilanne muuttuu huolestuttavaksi. Seurantaa kuitenkin jatketaan syyskuunkin ajan ja havaintoja voi käydä katsomassa JärviWiki-sivustolta. Yhteenveto Kaakkois-Suomen leväkesästä tulee lähiaikoina.

Valtakunnallisia levätilannetietoja (ympäristö.fi)

Lisätietoja

Tiedottaja, hydrobiologi Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287


Päivitetty