Tiedotteet 2019

Sinilevähavainnot lisääntyneet Hämeessä (Kanta-Häme ja Päijät-Häme)

Kuluvalla viikolla Hämeen ELY-keskuksen alueella on havaittu sinilevää kuudella valtakunnallisella seurantapaikalla. Orimattilan Mallusjärvellä havaittiin runsas sinileväesiintymä. Hieman sinilevää oli Orimattilan Villikkalanjärvellä, Lopen Loppijärvellä ja Lahden Vesijärvellä, Kymijärvellä sekä Alasenjärvellä.

Sinileväkukintoja on havaittu tällä viikolla muuallakin kuin leväseurannan virallisilla havaintopaikoilla. Levää on esiintynyt esimerkiksi Päijänteellä Sysmässä, Pääjärvellä Hollolassa ja Saloistenjärvellä Janakkalassa.

Loppukesällä sinilevä alkaa vanhentua, jolloin sen syvyyden säätelykyky heikkenee. Kuluvalla viikolla vähätuulisen sään myötä vanhentunut sinilevä on päässyt nousemaan kohti vedenpintaa. Tällöin pieni tuulenvire voi kuljettaa pinnalle nousseen sinilevän suureltakin vesialueelta rantaan, mikä huomataan sinilevän massaesiintymisenä. Vanhaa sinilevää voi tyynellä säällä nousta pinnalle myös karuilla, hyväkuntoisilla järvillä. Tuulisella säällä sinileväkukinnat voivat sekoittua takasin vesimassaan.

Runsaisiin sinileväesiintymiin tulee suhtautua varauksella

Noin puolet sinilevistä on myrkyllisiä, mutta myrkyllisyys voidaan varmentaa vain laboratoriotesteillä. Sinileväesiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet pois rantavedestä. Sinilevät voivat aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo vähäisestäkin levämäärästä.

Miten tunnistan sinilevän?

Vähäisemmän sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista ja tikkusista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevista pienistä levälautoista ja -kasaumista. Erittäin runsaassa esiintymässä rantaan kerääntyy suurempi sinilevälautta tai -kasauma. Sinilevätilanne voi kuitenkin vaihdella suurestikin saman järven eri osissa. Hämeen ELY-keskukseen voi tarvittaessa lähettää Hämeen alueelta sinilevänäytteitä määritettäväksi.

 

Lisätietoja:

Harjoittelija Sini Halonen, Hämeen ELY-keskus, puh. 050 350 9384, sini.halonen(at)ely-keskus.fi

Tiedotus:

Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176


Päivitetty