Tiedotteet 2019

Sinileväesiintymiä edelleen hieman Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Sinilevää on viikolla 34 havaittu hieman Vöyrin Västra gloppetin ja Maalahden Rönnskärsgloppetin rannikkoalueilla. Myös Ähtärinjärvellä jatkuu edelleen vähäinen leväkukinta. Muilla seurantapaikoilla ei ole havaittu sinilevää. Levätilannetta voi seurata Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne vakiohavaintopaikkojen levähavainnot tallennetaan. Myös kansalaiset voivat tallentaa palveluun omia havaintojaan.

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia, ja tilanne voi vaihdella nopeasti sääolosuhteiden mukaan. Tyyni ja aurinkoinen sää on sinilevälle suotuisa. Sinilevämuodostumat ovat väriltään yleensä sinertävän tai kellertävän vihreitä, ja levä on rakenteeltaan hajoavaa. Sinilevä ei tartu tikkuun, jos sitä yrittää nostaa. Sinilevälautat muistuttavat usein maalia noustessaan veden pinnalle. Vesistöissä esiintyy myös vaarattomia rihmamaisia leviä, jotka tarttuvat tikkuun massaa nostettaessa.

Runsaasti sinileviä sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa mm. iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Vähäinenkin sinilevämäärä voi joskus sisältää haitallisen määrän levämyrkkyä. Siksi varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. Sinilevävettä ei pidä käyttää hyötykasvien kasteluvetenä eikä löylyvetenä tai ruoanlaitossa, sillä sinilevämyrkky ei hajoa vettä keitettäessä.

Lisätietoja:

  • Järvi-meriwiki (www.jarviwiki.fi)
  • Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelin 0295 027 990

Päivitetty