Tiedotteet 2018

Saimaan lisäjuoksutus lopetetaan 24.6.2018 (Kaakkois-Suomi)

Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön mukainen lisäjuoksutus aloitettiin 27.11.2017. Tulovesimäärät Saimaalle kasvoivat syksyn 2017 aikana niin paljon, että vedenkorkeus nousi joulukuussa yli Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön mukaisen vedenkorkeuden normaalivyöhykkeen yläpuolelle. Vedenkorkeus oli lisäjuoksutuksesta huolimatta koko talven korkealla. Juoksutusmäärä oli helmikuun alusta toukokuun loppuun 900 m³/s. Kesäkuun aikana on juoksutettu ensin yksi viikko 850 m³/s ja sen jälkeen 800 m³/s.

Saimaan vedenkorkeutta saatiin alennettua lisäjuoksutuksilla tulvahuipun kohdalla noin 25 cm juoksutussäännön sisältämän purkautumistaulukon mukaiseen (normaalijuoksutuksen mukaiseen, luonnontilaista vastaavaan) vedenkorkeuteen verrattuna. Tällä hetkellä vedenkorkeus olisi noin 23 cm ylempänä, mikäli lisäjuoksutuksia ei olisi toteutettu. Saimaa luonnontilaisena olisi siis tuon verran korkeammalla nyt. 

Saimaan vedenkorkeus saavuttaa Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön mukaisen normaalivyöhykkeen ylärajan tulevalla viikolla 26 ja ennusteen mukaan ei ole todennäköistä, että vedenkorkeus lähiaikoina nousisi Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön mukaisen vedenkorkeuden normaalivyöhykkeen ylärajan yläpuolelle. Juoksutussäännön mukaan lisäjuoksutus on tällaisessa tilanteessa lopetettava.

Saimaan juoksutus toteutetaan 25.6.2018 alkaen Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön sisältämän purkautumistaulukon mukaisesti normaalijuoksutuksena. Viikolla 26 juoksutus on viikkokeskiarvona 760 m³/s. 

Linkki juoksutussääntöön (ymparisto.fi)

Tietoa Saimaan juoksutuksista (ympäristö.fi

 

 

Lisätietoja

Johtava vesitalousasiantuntija Jukka Höytämö
P. 0295 029 235
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi


Päivitetty