Tiedotteet 2018

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 6.4.2018 (Pohjois-Savo)

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,94 m, mikä on 5 cm enemmän kuin ajankohdan keskimääräinen arvo. Vedenpinta on laskenut maaliskuussa 13 cm. Kallaveden tulvaennuste toukokuussa on niin korkealla, että kaikki tulvaluukut on avattu tällä viikolla.

Iisalmen reitin pääaltaat Onkivesi ja Porovesi ovat nyt luvan mukaisen kevätalentuman kaudella. Pintoja alennetaan luvan mukaiselle alarajalle suureksi odotetun tulvan alentamiseksi. Juoksutukset heikentävät jäitä patojen lähistöllä virtapaikoissa.  

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi on laskenut Maaliskuussa 14 cm. Haukiveden pinta on 62 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa korkeammalla lukemassa N2000+ 76,69. Vesistöennuste odottaa Haukiveden pinnan laskevan vielä parin viikon ajan, ennen käännöstä uuteen nousuun.

Nilsiän reitillä eteläisimmät Syväri ja Vuotjärvi ovat jo lähellä nousuun kääntymistä samoin kuin Juojärvi. Pohjoisemmissa Sonkajärven ja Lapinlahden puolella olevissa järvissä on vielä hieman laskuvaraa.

Rautalammin reitillä säännöstelemättömät Pielaveden, Iisveden, Suonteen, Hankaveden ja Konneveden korkeudet ovat juuri kääntymässä nousuun. Ennustetut tulvakorkeudet ovat selvästi suuremmat kuin viime keväänä.

Pohjavesihavaintopaikoilla vesivarastot ovat edelleen lähes täynnä. Järvien jäätilanne on runsaan lumen vuoksi heikko. Useimmilla järvillä vettä on noussut jään päälle.

Lumen vesiarvo Kuopiosta pohjoiseen on lähes 200 mm/m2.  Kattorakenteiden kestävyys on edelleen koetuksella, kunnes lumi sulaa tai putoaa katoilta.

Lisätietoja

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Päivitetty