Tiedotteet 2018

Merialueella on havaittu sinilevää (Pohjalaismaakunnat)

Viikon 35 alussa havaittiin sinilevää (syanobakteereja) useammalla paikalla Vaasan ja Mustasaaren edustan merialueella. Pieniä sinilevien esiintymiä on lisäksi havaittu eri puolilla Ähtärinjärveä ja Luodonjärvellä. Muilla Pohjalaismaakuntien vakituisilla leväseurantapaikoilla ei ole havaittu sinilevää.

Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä. Erityisesti lasten tai lemmikki- ja kotieläinten ei pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina vedenpinnassa. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja sinileväkukintoja voi esiintyä myös muilla kuin tässä mainituilla alueilla. Leväseurannan havainnot kertovat ainoastaan kyseisen ajankohdan levätilanteesta havaintopaikalla.

Tämä on kesän viimeinen levätiedote, mutta levätilanne seurataan edelleen syyskuussa ja havainnot tallennetaan Järvi-Meriwikiin. Yhteenvetona voidaan todeta, että kesä 2018 oli ajoittain erittäin suotuisa sinileville, ja runsaita leväkukintoja esiintyi Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä heinäkuun lopulla. Sinilevien pintaesiintymiä havaittiin jopa Porin korkeudelle asti. Pohjanmaalla on pieniä, lyhytaikaisia leväkukintoja havaittu eri puolella merialuetta. Epätavallinen punainen levähavainto tehtiin yhdestä Mustasaaren fladasta elokuun puolessa välissä. Keski-Pohjanmaan merialueella ei ole havaittu leväkukintoja. Ähtärinjärvellä ja Evijärvellä havaittiin runsaita leväesiintymiä.  Ähtärinjärvellä on havaittu levää joka viikko eri puolilta järveä heinäkuun toisesta viikosta lähtien. Pieniä, lyhytaikaisia leväesiintymiä havaittiin kesän aikana Luodonjärvellä, Kuorasjärvellä, Seinäjärvellä, Karperöfjärdenillä ja Kuortaneenjärvellä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa levätilannetta 25 virallisella havaintopaikalla Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla kesäkuun-syyskuun aikana. Levätiedotteita on julkaistu joka viikko kesä-, heinä- ja elokuussa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavainnot Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voidaan ilmoittaa leväpuhelimeen puh. 0295 027 990. Omia levähavaintoja voi myös tallentaa Järvi-Meriwikiin www.jarviwiki.fi.

Lisätietoja:


Päivitetty