Tiedotteet 2018

Lounais-Suomessa sinilevätilanne jatkuu rauhallisena (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvalla viikolla Lounais-Suomen sinilevätilanne on pysynyt kutakuinkin ennallaan. Havaitut leväesiintymät ovat runsaudeltaan enimmäkseen olleet vähäisiä. Runsaasti sinilevää on havaittu kolmella vakiohavaintopaikalla. Yhdestä muusta sinilevähavainnosta on kuluvalla viikolla ilmoitettu ELY-keskukseen Eteläjoesta Porin Ahlaisten alueelta, jossa havaittiin vähän sinilevää. Järvi-Meriwikiin on kirjattu vähäisistä sinilevämääristä Someron Hirsjärvellä ja Naantalin Askaistenlahdella. Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu vielä syyskuun loppuun, viikkoon 39 asti.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan merialueen vakiohavaintopaikoilla on tällä viikolla jälleen havaittu runsaasti sinilevää Mannerveden Isossa Marjakarissa. Runsaasti sinilevää oli myös Mynälahden Kärmäläisessä. Vähän sinilevää on havaittu Merimaskun Kirkonsalmessa, Nauvon Seilissä, Uudenkaupungin Santtion uimarannalla ja Rauman Otanlahdella.

Sisävesialueen vakiohavaintopaikolla runsaasti sinilevää on havaittu ainoastaan Kiskon Kirkkojärvellä. Sinilevämäärät ovat olleet vähäisiä Kemiönsaaren Dragsfjärdenissä, Salon Ylisjärven itärannalla ja Hirsijärven Korksaaressa, Painion Moronperässä sekä Köyliönjärven Yttilän Ottassa.

Sinilevätilanne on helpottunut, mutta on edelleen syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää. Uimisen jälkeen on hyvä muistaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Vaikka rannalla ei esimerkiksi olisi enää näkyviä kukintoja, säilyvät myrkyt vedessä vielä muutamia päiviä kukintojen jälkeen.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja koko Lounais-Suomen alueelta Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin voi jokainen merkitä levähavaintonsa, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta. Lounais-Suomen sinilevähavainnot - karttasovellukseen päivitetään viikoittain vakiohavaintopaikkojen sinilevätilanne, ja myös muut kansalaishavainnot löytyvät karttapalvelusta. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Elina Ek, 0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879


Päivitetty