Tiedotteet 2018

Leväseuranta käynnistyi Kaakkois-Suomessa, nyt jo 20. seurantakesä (Kaakkois-Suomi)

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi tällä viikolla ja jatkuu elo-syyskuulle. Kyse on pitkään jatkuneesta kesäajan seurannasta. Valtakunnallinen levätiedotus aloitettiin 20 vuotta sitten eli vuonna 1998.

Kaakkois-Suomen järvien pintalämpötilat ovat kesäkuun alussa keskiarvoa korkeampia. Tällä hetkellä pintavedet järvissä ovat noin 15-20-asteisia. Itäisellä Suomenlahdella pintaveden lämpötila on ollut ulkosaaristossa 14 astetta ja rannikon suojaisissa lahdissa yli 15 asteen. Viime päivien kovat pohjoistuulet ovat seikoittaneet vesiä ja pintaveden lämpötila rannikon tuntumassa on voinut laskea 10 asteen tuntumaan.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Kaakkois-Suomen vesialueilla ei ole havaittu sinileväesiintymiä. Itäisellä Suomenlahdella vesistönäytteenottojen yhteydessä havaittiin toukokuun puolella parikin erikoista ilmiötä: Sinilevän pintakertymiä ja leväkukinnan punertavaksi värjäämää vettä. Sinilevän pintalevälauttaa oli ainakin Rankin ja Kaunissaaren välisellä alueella. Levänäytteen perusteella pintakertymää muodosti viileässäkin vedessä kasvava sinilevä, Aphanizomenon flos-aquae. Kevään tyynet ja lämpimät säät ovat siis aiheuttaneet normaalia paljon varhaisemman sinileväkukinnan.  

Varhaisen sinileväesiintymän lisäksi havaittiin toukokuun kolmannella viikolla Virolahden - Kotkan edustan ulkosaaristossa myös vettä punertavanruskeaksi värjäävä kukinta, joka varmistui keväisen panssarisiimalevän (Peridiniella catenata) vaarattomaksi massaesiintymäksi. Myös ruskean esiintymän, panssarisiimalevän, keväinen kukinta alkaa olla ohi, mutta levää voi olla vielä havaittavissa vesipatsaassa.

Yleisöhavaintoja sinilevistä Kaakkois-Suomen sisävesiltä ei toistaiseksi ole tullut.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merikeskus on julkaissut 7.6.2018 tämän kesän riskiarvion sinileväkukinnoista Suomen merialueille ja sisävesillä. Laajojen sinileväkukintojen esiintymisriski on Suomen merialueilla paria viime vuotta pienempi, sillä levien käytettävissä on vähemmän ravinteita verrattuna edellisiin vuosiin. Suomenlahdelle voi kuitenkin muodostua voimakkaitakin leväkukintoja, mikäli kesä on lämmin. Lämmin toukokuu saattaa aiheuttaa tänä vuonna kukintoja normaalia aikaisemmin.

Sinileväkukintojen huippu Suomen merialueilla ajoittuu yleensä heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun. Kukinnat saattavat jatkua paikoin pitkälle syksyyn, mutta eivät yleensä yhtä runsaina kuin kesällä. Tänä vuonna lämmin toukokuu saattaa aiheuttaa näkyviä kukintoja normaalia ajankohtaa aikaisemmin.

Ennusteiden laatiminen sisävesille on paikallisten olojen ja järvityyppien moninaisuuden takia hankalaa. Kevään ja alkukesän lämpimillä säillä voi olla vaikutusta järvien levätilanteeseen tänä vuonna. Tyypillisesti ensimmäiset havainnot sinilevistä on tehty juhannusviikolla. Paikalliset ravinneolot ja kesän sää kuitenkin vaikuttavat paljon tilanteen kehittymiseen. Tyyni ja lämmin sää edesauttaa sinilevälauttojen syntymistä.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös omia yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain 19 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa levätilanteesta säännöllisesti.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ymparisto.fi:

www.ely-keskus.fi

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Päivitetty