Tiedotteet 2018

Leväseuranta 2018 käynnistyi Kainuussa kesäkuun ensimmäisellä viikolla (Kainuu)

Valtakunnallinen leväseuranta käynnistyi tällä viikolla ja jatkuu elo–syyskuulle

Sinileväkukintojen määrään vaikuttaa kesän vallitseva säätila. Kukintoja esiintyy yleensä eniten heinäkuulla. Tuulisella ja epävakaisella säällä laajat ja pitkäkestoiset leväesiintymät ovat harvinaisia. Pitkän tyynen hellejakson aikana laajat sinileväesiintymät ovat mahdollisia jopa järvissä, joissa ei yleensä sinilevää esiinny.

Mikäli kukintaa esiintyy reilusti, tulee uimista välttää, eikä levävettä tule käyttää löylyvetenä eikä ravinnoksi käytettävien kasvien kasteluun. Loppukesästä Kainuussa voi esiintyä myös keltalevää (Gonyostomum semen), joka aiheuttaa uinnin jälkeen kutinaa iholla. Ensimmäisellä havaintoviikolla ei havaittu leviä seurantapaikoilla.

Järviwikistä löytyvät levähavainnot

Kainuun ELY-keskus seuraa kesällä viikoittain alueensa järvien sinilevätilannetta ja julkaisee tarvittaessa levätiedotteen. Aiemmista vuosista poiketen havainnot tallennetaan Järviwiki-verkkopalveluun (www.jarviwiki.fi), jossa ne ovat kaikkien nähtävissä.

Kainuun alueella levätilannetta seurataan 7 kunnan alueella yhteensä 23 havaintopaikalla. Kuntien ympäristöviranomaiset tai yksityiset henkilöt arvioivat levän, erityisesti sinilevän määrän havaintopaikoilla silmämääräisesti. Kun levää on havaittu, siitä otetaan näyte tarkempaa määritystä varten. Näyte voidaan ottaa myös, jos vesi haisee voimakkaasti tai näyttää muuten epätavalliselta.

Ilmoita levähavainnosta

Kansalaiset voivat tallentaa omia levähavaintojaan Järviwikiin. Leväkukinnoista ja muista vesien haittailmiöistä voi ilmoittaa puhelimitse Kainuun ELY-keskuksen leväyhdyshenkilölle 029 5023799. Samalla on mahdollista sopia myös levänäytteen määrittämisestä.

 

Kainuun leväseurannasta antavat lisätietoja Kainuun ELY-keskuksessa:

ympäristöasiantuntija Reima Leinonen, p. 029 502 3799 tai
yksikönpäällikkö Sari Myllyoja, p. 029 502 3833.


Päivitetty