Tiedotteet 2019

Lämmennyt ja heikkotuulinen sää näkyy sinileväkukinnoissa Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Viikolla 30 Pirkanmaalla havaittiin hieman sinilevää Pyhäjärvessä Nokian Lehtiniemessä, Halkoniemessä ja Maatialanlahdella, Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa, Lempäälän Lempoisten uimalan rannassa sekä Vesilahden Kirkonkylän rannassa. Vanajavedellä levää oli hieman Valkeakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla. Hieman sinilevää havaittiin myös Näsijärvellä Tampereen Rauhaniemen rannassa, Kulovedellä Nokian Naarlahdessa, Hämeenkyrön Järvenkylänjärven uimarannalla, Kyrösjärvellä Ikaalisten Toivolansaaren uimarannalla, Kangasalan Kirkkojärvellä ja Houhajärvellä Sastamalassa.

Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi viikon sisällä Järviwikiin on kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Aurejärven Uljaanselältä, Vesilahden Suonojärven Ritalahdesta ja Vanajaveden Kuhanselältä. Toistaiseksi levää oli näillä paikoilla havaittu vain hieman. Lempäälän Mäyhäjärvellä sekä Juupajoen/Oriveden Ylimmäisellä Savijärvellä sinilevää on sen sijaan havaittu runsaasti.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevähavaintoja on Pirkanmaalla nyt keskimääräistä enemmän. Havaintojen määrä on moninkertaistunut viikontakaisesta tilanteesta.

Miten voit itse tunnistaa sinileväkukinnan

Useimmiten sinilevä muodostaa vihertäviä, kellertäviä tai esimerkiksi rannalle kuivuessaan sinivihreitä lauttoja. Sen saattaa varsinkin alkukesällä sekoittaa kellertävän sävyisiin siitepölylauttoihin. Jos lautta hajoaa esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Mikäli levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Ottaessasi leväpitoista vettä lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan, kuten tämänhetkinen Pirkanmaan tilanne näyttää osoittavan. Lämmennyt sää ja suhteellisen maltilliset tuulet ovat suosineet sinilevää. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Miten toimia epäillessäsi sinileväkukintaa

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan, jos vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida. Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Havaintoja voi myös ilmoittaa Järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä (www.jarviwiki.fi/Havaintolahetti).

Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä

Tampereen uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Lisätietoja:

www.jarviwiki.fi

Pirkanmaan ELY-keskus: vesitalousasiantuntija Sami Moilanen, puh. 0295 036 358 / sami.moilanen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty