Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Korkeapainekäsittely elintarvikkeiden säilömisessä otetaan käyttöön ensimmäisenä Suomessa (Pohjois-Savo)

Vesantolainen Toripiha Oy tuo markkinoille ensimmäisenä Suomessa teolliseen käyttöön soveltuvan elintarvikkeiden korkeapainekäsittely-säilöntämenetelmän. Uusi käsittelytapa takaa muun muassa marjojen arvokkaiden ainesosien säilyvyyden paremmin kuin kuumentaminen tai pakastaminen. Pohjois-Savon ELY-keskus on myöntänyt investointeihin Toripiha Oy:lle noin 2,2 miljoonaa euroa. 

Toripiha Oy sai Pohjois-Savon ELY-keskukselta rahoitusta uuden tuotantolaitoksen rakentamiseen Suonenjoelle, HPP-laitteistoon sekä marjatuotteiden käsittely- ja pakkauslaitteistoon.  Lisäksi rahoitettiin aurinkosähköjärjestelmä, jonka tuottamalla sähköenergialla pyritään kattamaan suurelta osin kylmävarastojen sähköntarve.  

- HPP (High Pressure Prosessing) eli korkeapaineprosessointi on niin sanottu kylmäpastörointi-säilöntämenetelmä, jossa tuhotaan pakattujen elintarvikkeiden mahdollisesti sisältämät patogeenit ja muut kasvukykyiset pilaajamikrobit ilman merkittävää lämpötilan kohoamista. HPP-käsittely sopii esimerkiksi liha- ja kalatuotteille, eineksille, kasviksille sekä mehuille ja soseille. Käsittelyn etuna on sen hellävaraisuus vitamiineille, orgaanisille hapoille ja sokereille, kertoo toimitusjohtaja Juho Kylmälä Toripiha Oy:stä.  

Pakkasvarastot ja tuotantotilat ovat valmiina kesän marjakauden alkaessa ja toimistotilatkin valmistuvat elokuuhun 2018 mennessä. HPP-laitteiston asennus ja käyttöönotto tapahtuu viimeistään alkukesän aikana, toteaa Juho Kylmälä. 

Maaseuturahaston yritystuesta yli puolet elintarvikealan yrityksille 

- Vuonna 2017 Pohjois-Savon alueella myönnettiin rahoitusta monipuolisesti erilaisiin elintarvikealan investointeihin ja yritysten kehittämiseen yhteensä vajaa 2,5 miljoonaa euroa. Määrä on 57 prosenttia koko vuoden yritystukieuroista, summaa maaseutuasiantuntija Eija Äärilä Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. 

Pohjois-Savon ELY-keskuksesta rahoitettiin myös uudenlaisia avauksia, kuten kahvipaahtimoiden perustamista RPS Coffee Roastery Oy:lle ja Café Nazca Ky:lle. Molemmat paahtimot investoivat kahvin paahtamiseen ja jauhamiseen tarvittaviin laitteistoihin. Rahoitusta jaettiin myös uudenlaiseen innovaatioon marjasoseiden pakkaamisessa Marjavasu Oy:lle, jonka tuotteet pakataan ekologisesti ja uudella tavalla, ilman lisättyä sokeria. Matkailun puolelle Tahkolle rahoitettiin Riemuliikunta Oy:lle sisäliikunta- ja -aktiviteettipuisto Tahko SuperCornerin laitteistoon. 

Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta 

Hyvä esimerkki sinnikkäästä yhteistyöstä ovat RuokaSavo- ja Premium-hankkeet, joiden ansiosta Kuopiolle saatiin kansainvälinen European Region of Gastronomy -tunnustus vuodelle 2020. European Region of Gastronomy -toiminnan taustalla on yhteistyöverkosto, jolla edistetään paikallista ruokakulttuuria, matkailua, taidetta ja kulttuuria. Yhteisenä tavoitteena on luoda Pohjois-Savosta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ruokamaakunta. 

- Tässä olisi mainio sysäys panostaa yhä enemmän elintarvikkeiden tuotekehitykseen ja lähiruoan käytön lisäämiseen paikallisissa ravintoloissa. Kannustan edelleenkin yrityksiä muodostamaan erilaisia yritysryhmiä, esimerkiksi juuri elintarvikkeiden ympärille. Toinen toisensa aktivointi alueellamme on ensiarvoisen tärkeää. Yrityksillä on verkostoja, joita voidaan hyödyntää enemmän. Laitetaan hynttyyt yhteen ja lähdetään ideoimaan, Äärilä kannustaa. 

Katse tulevaan  

Hanketukiin kohdennettavan rahoituksen määrä vähenee ohjelmakauden loppua kohti. Äärilä kertoo, että Pohjois-Savon alueellisen maaseutusuunnitelman painopisteet "Toimiva metsäketju" ja "Elintarvikkeiden jalostus" ovat toteutuneet hieman muita toimenpiteitä hitaammin, joten niihin odotetaan hakemuksia. Parhaan mahdollisen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden saavuttamiseksi tullaan painottamaan hankkeiden kustannustehokkuutta ja sitä, että ne ovat selkeästi rajattuja ja toimenpiteet ovat lähellä kohderyhmäänsä. 

Kaikkiin vuoden 2017 maaseuturahastosta tukea saaneisiin yrityksiin voit tutustua Itä-Suomen yhteisestä rahoitustiedotteesta, joka ilmestyi 8.2.2018.  

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juho Kylmälä, Toripiha Oy, p. 010 425 2703, juho.kylmala(at)toripiha.fi 
Projektipäällikkö Mikko Vilhunen, Toripiha Oy, p. 040 545 4163, mikko.vilhunen(at)toripiha.fi 
Maaseutuasiantuntija Eija Äärilä, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 623, eija.aarila(at)ely-keskus.fi 

Toripiha Oy tuottaa pääasiassa pakastemarjojen käsittelyyn liittyviä varastointi- ja värierottelupalveluja elintarviketeollisuuden tarpeisiin Suomeen ja ulkomaille. Palveluihin kuuluu muun muassa marjojen pakastus, pakkasvarastointi ja puhdistus. Toripihalla on ainoana Suomalaisena marjayrityksenä BRC-sertifioitu (British Retail Consortium) laatu- ja elintarviketurvallisuusjärjestelmä, joka mahdollistaa kaupankäynnin globaalisti toimivien elintarvikeyritysten kanssa.


Alueellista tietoa