Tiedotteet 2018

Keski-Suomessa luontolahjani satavuotiaalle -kampanja toteutui erinomaisesti (Keski-Suomi)

Kampanjan yhteydessä suojelualueita on perustettu kaikkiaan 167 ha. Vireillä on vielä viime vuonna saapuneita ehdotuksia, joista ei vielä ole annettu päätöstä 4,3 ha. Lahjoittajatahoja on kaikkiaan 16, joista puolet on yksityisiä maanomistajia. Lisäksi on useita säätiöiden lahjoituksia ja yksi yhteismetsä. Yksityisten maanomistajien lisäksi kampanjaan oli haastettu myös kunnat. Keski-Suomessa haasteeseen vastasivat Jyväskylän ja Saarijärven kaupungit joiden maita suojeltiin yhteensä 36 hehtaaria.

Suojeltujen alueiden kirjo on laaja: runsaslahopuustoisia kangasmetsiä, puustoisia soita, erikoismetsä (arboretum) sekä maisemallisesti arvokkaita kohteita, joita halutaan säilyttää tuleville sukupolville muistoksi Suomen 100-vuotis juhlavuodesta. Erään maanomistajan sanoin: perusteena suojelulle on hänen halunsa turvata osaltaan metsiemme monimuotoisuutta ja samalla palan Suomen historiaa.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi järjestettiin viime vuonna kampanja, jossa maanomistajat saivat lahjoittaa omistamiaan alueita luonnonsuojeluun. Tavoitteena oli saada maakunnittain 100 hehtaaria suojeltuja alueita. Metsähallitus lupautui suojelemaan vastaavan määrän hehtaareita, kuin yksityiset maanomistajat.

Lisätiedot:
Biologi Johanna Viljanen, p. 0295 024 829
Ylitarkastaja Risto Kujala p. 0295 024 765

Kuva Pihtiputaan Koiravuori, kuvaaja Tomi Hakkari


Päivitetty