Tiedotteet 2017

Kainuun ELY-keskuksen rahoituskatsaus, huhti−heinäkuu 2017 (Kainuu)

Elektronisen urheilun suosio kasvaa – eSports Center -hanke vastaa valmennustarpeeseen

Elektronisessa urheilussa (e-urheilussa) kilpailijat ottavat toisistaan mittaa tietokoneella tai konsolilla pelattavissa peleissä. Kansainväliset pelaajamäärät ovat kasvaneet satoihin miljooniin pelaajiin, mikä tekee e-urheilusta yhden Suomen nopeimmin kasvavista huippu-urheilulajeista.

eSports Center -hankkeellaan Kajaanin ammattikorkeakoulu pyrkii vastaamaan kasvavan alan koulutustarpeisiin, sillä toistaiseksi Suomessa ei ole ollut tarjolla pitkäjänteistä ja laajaa e-urheilukoulutusta.

Hankkeen tavoitteena on yhteistyössä Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian kanssa suunnitella e-urheilijan koulutuspolku, jonka aikana nuori e-urheilija pääsee valmennusputkeen, jossa hän valmentautuu, harjoittelee ja kasvaa kokonaisvaltaisesti urheilijana. Koulutuspolun suunnitellaan kattavan urheilijan ura aina yläkoulusta toisen ja kolmannen asteen koulutuksen kautta varusmiespalveluun.

− E-urheilussa valmentamisella on samanlainen merkitys kuin missä tahansa muussa urheilussa. Jalkapalloakin voidaan pelata ilman valmennusta, mutta silloin tekniikkavirheet jäävät pelaajiltaan itseltään huomaamatta, korostavat hankkeen projektipäällikkö Kati Haverinen ja Nordic eSports Academyn community manager Niklas Pehkonen.

E-urheilijan koulutuspolun lisäksi hankkeessa suunnitellaan kansainvälinen eSports Camp -konsepti, joka tarjoaa harjoittelu-, valmennus- ja testausympäristöt jo olemassa oleville suomalaisille ja kansainvälisille huippu-urheilijoille. Yksi hankkeen tähän mennessä näkyvimmistä toimenpiteistä on ollut kesäkuussa järjestetty Nordic eSports Academy -kesäkoulu, joka sisälsi muun muassa lajivalmennusta sekä henkistä ja fyysistä harjoittelua.

− Leirille osallistui yli 50 nuorta, joista osa oli ulkomaalaisia. Leirin myötä Kainuu saatiin niin kansallisesti kuin myös kansainvälisesti e-urheilijoiden tietoisuuteen. Muun muassa Suomen huippujoukkueet ovat kiinnostuneita tuleman tulevaisuudessa tänne harjoittelemaan, summaa Haverinen leirin antia.

Seuraavaksi eSports Center -hankkeessa ryhdytään suunnittelemaan tulevia yläkoulu- sekä maajoukkueleirityksiä loppuvuodelle 2017. Samoin valmistellaan urheiluakatemiatoimintaa, jonka on tarkoitus käynnistyä heti syksyllä 2018. 

ELY-keskus on hyväksynyt eSports Center -hankkeelle Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hanketukea 225 008 euroa. Hanke kestää 1.5.2017−30.4.2019.


ELY-keskus hyväksyi Kainuuseen rahoitusta huhti−heinäkuussa 6,3 miljoonaa euroa

Kainuun ELY-keskus hyväksyi huhti−heinäkuussa rahoitusta 84 eri hankkeelle. Myönnetyn rahoituksen kokonaissumma on yhteensä 6 317 649 euroa. Suurimmat tuet myönnettiin yksityishenkilölle lypsykarjatalouden rakentamisinvestointiin (524 395 euroa), Kainuun liitolle ja Kainuun Etu Oy:lle Osaavan työvoiman rekrytointi Kainuussa -hankkeeseen (368 000 euroa) sekä Haapala BnB Oy:lle yrityksen kehittämiseen (327 580 euroa).


Päivitetty