Tiedotteet 2018

Juhannuksen alla levähavaintoja sekä Suomenlahdella että järvillä (Kaakkois-Suomi)

Sinilevää on havaittu Kaakkois-Suomesta valtakunnallisessa levähavainnoinnissa itäisen Suomenlahden ulkosaaristossa Haapasaaren ympäristössä sekä sisäsaaristossa Virolahdella. Sisävesillä levää on ollut vähäisiä määriä Kivijärven Kuuksenenselällä ja Saimaan Huhtiniemessä ja Lappeenrannan Haapajärvellä hiukan enemmän.

Tuulet ja sateet sekoittaneet vesiä

Kaakkois-Suomen vesien lämpötilat ovat olleet 16 ja 18 asteen välillä. Saimaalta Lauritsalasta on mitattu 16 astetta ja Ukonniemestä 18 astetta. Voimistuva tuuli ja sateet todennäköisesti sekoittavat vesiä ja näin vesien lämpötilassa voi olla paikallisia eroja.  Voimakas tuuli todennäköisesti hillitsee myös sinilevien pintakukintojen syntyä.  

Vesitilanne

Päijänteen ja Saimaan veden korkeudet ovat kääntyneet hitaaseen laskuun. Saimaa pysyy kuitenkin kesäkuun loppuun asti lähellä nykyistä tasoaan.

Saimaan vedenkorkeus on runsaat 50 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenkorkeuden ennustetaan kääntyvän heinäkuun alkuun mennessä hitaaseen laskuun.

Etelä- Suomessa pohjavesien pinnat ovat laskeneet ajankohtaan nähden keskimääräistä alemmas ja varsinkin pienet pohjavesimuodostumat ovat huvenneet nopeasti.

Kymijoen pääuoman virtaama on merkittävästi pienentynyt toukokuun alun harvinaisen suurista lukemista ja on enää hiukan suurempi kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Suuria muutoksia ei ennusteta lähiviikoiksi, mutta ilman runsaita sateita virtaama edelleen pienenee kesän edetessä.

Järviwiki:

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Päivitetty