Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Elokuun vesitilanne (Pohjois-Karjala)

Elokuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa hieman tavanomaista suurempi. Kontiolahden, Koitajoen ja Jänisjoen mittauspisteissä satoi keskimäärin 91 mm, kun tavallisesti elokuussa näillä alueilla kertyy sadetta 80 mm.

Elokuun keskilämpötila oli maakunnassamme, kuten lähes koko Suomessa, lähellä pitkänajan keskiarvoa. Esim. Joensuussa keskilämpötila oli 14,8 °C ja Valtimon kirkonkylässä 14,2 °C, kun se keskimäärin on Joensuussa 14,5 °C ja Valtimolla 13,7 °C.

Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet olivat elokuun lopulla 2 – 29 cm tavanomaista ylempänä. Poikkeuksena Ruunaa, jonka vedenkorkeus on 9 cm alle ajankohdan keskiarvon. Pielisen vedenkorkeus oli 2 cm, Viinijärven 10 cm, Kajoonjärven 29 cm ja Orivesi-Pyhäselän Arvinsalmen asteikolla mitaten 29 cm keskimääräistä korkeammalla.
Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta laskee syyskuun loppuun mennessä 10 - 15 cm. Lasku jatkunee marraskuun puoliväliin asti ja Pielisen vedenkorkeus pysynee ainakin sinne saakka keskimääräistä korkeammalla. Orivesi - Pyhäselän vedenpinta laskee ennusteen mukaan syyskuussa 5 - 10 cm, ja lasku jatkunee marraskuun alkupuolelle. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus pysynee koko syksyn selvästi ajankohdan keskitason yläpuolella.

Pielisjoen ja Lieksanjoen elokuun keskivirtaama oli 90 % normaalista. Koitajoessa vettä virtasi elokuussa lähes puolitoista kertainen määrä.
Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat puolitoistakertaisesta aina kaksinkertaiseen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla pohjavesi oli 3 cm ja Jakokoskella 23 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjaveden korkeus on laskenut 2 cm alle ajankohdan keskiarvon.

Elokuun aikana pintaveden lämpötilat ovat laskeneet 5 - 6 astetta. Elokuun lopussa pintaveden lämpötila oli Pyhäselällä 14,8 °C ja Pielisellä 15,3 °C. Tämän päivän (6.9.) lukemat ovat vastaavasti Pyhäselällä ja Pielisellä 14,6 °C. Pyhäselän pintavesi on 0,4 °C ja Pielisen 0,5 °C tavanomaista lämpimämpää.   

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty