Tiedotteet 2019

Dokumenttielokuva Koitajoen jokinuottauksesta taustoittaa maailmanperintökeskustelua (Pohjois-Karjala)

Osuuskunta Lumimuutos on tuottanut yhdessä NPA SHAPE –hankkeen sekä yhdysvaltalaisen PrettyGoodProductions –yhtiön kanssa Koitajoen jokinuottauksesta ja uhanalaisen planktonsiian perinnekalastajista dokumenttifilmin, joka on julkaistu VIMEO-palvelussa. Video kuvattiin 2018.

Koitajoen jokinuottaus on tunnistettu maailmanlaajuisesti merkittäväksi kulttuuriperinnöksi. Nuottaus ylläpitää jokeen liittyvää karjalaista, katkeamatonta pyyntikulttuuria, uudistaa siian kutualueita ja on ainoita jäljellä olevia jokinuottausjatkumoita Suomessa.

Jokinuottaus on merkittävä osa koko Koitajoen valuma-alueen kulttuuria. Koitajoella ikiaikaiset kulttuuriset ulottuvuudet kohtaavat luonnon monimuotoisuuden kannalta oleellisissa kohteissa. Video kertoo toimintakulttuurien näkyvistä muutoksista ja korostaa tarvetta yhteistyöhön jokiympäristön hoitamiseksi ja kalastuskulttuurin ylläpitämiseksi.

Video pohjustaa myös monivuotisia yrityksiä saada alueen kulttuuria kansallisen Elävän perinnön listalle ja UNESCO:n maailmanperintökeskusteluun.  Jokinuottauksella voi olla yhteisövetoisesti myös matkailullisia ulottuvuuksia.

Elokuvan pääosissa ovat nuottaajat Reino ja Juha Piitulainen sekä Irma Kontturi. Elokuvan ovat kuvanneet Henry Huntington (USA) ja Tero Mustonen (Suomi) ja sen on ohjannut ja leikannut kalifornialainen elokuvaohjaaja Thomas Miller, joka on myös säveltänyt elokuvan musiikin.

OSK Lumimuutos on voittoa tavoittelematon kulttuuri- ja tiedejärjestö, joka on dokumentoinut ja kerännyt kalastukseen liittyvää aineistoa Koitajoen kalastajien kanssa vuosien ajan.

Koitajoen nuottaus –videohankkeella on tuotettu olemassa olevasta kuva- ja äänimateriaalista kaikkien saatavilla oleva verkkodokumentti. Aiemmin OSK Lumimuutos on tuottanut Pohjois-Karjalassa palkittuja "Jukajoki", "Selkie" ja "Puruveden talvinuottaajat" –dokumentit.

Pohjois-Karjalan biosfäärialueella toimiva kansainvälinen SHAPE -hanke edistää luonnon- ja kulttuuriperinnön hoitoa sekä luontoon ja kulttuuriin pohjautuvaa vastuullista, yhteistoiminnallista matkailua.

Koitajoen jokinuottauselokuvan voi katsoa osoitteessa https://vimeo.com/337393305

Lisätietoja

Tero Mustonen, puh. 040 737 2424, tero(at)lumi.fi
OSK Lumimuutos  (http://www.lumi.fi/)

Timo J. Hokkanen, puh. 040 732 822, timo.hokkanen(at)ely-keskus.fi
Pohjois-Karjalan biosfäärialue/SHAPE-hanke  (http://shape.interreg-npa.eu/)

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Osk Lumimuutos

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Päivitetty