Navigeringsmeny
Nyheter 2018

ELY-keskuksen asiantuntijoiden viestintävinkit: hydrobiologi Veli-Matti kertoo vinkkinsä radio- ja TV-haastatteluihin (Pohjois-Savo)

Tässä juttusarjassa Pohjois-Savon ELY-keskuksen asiantuntijat kertovat kokemuksistaan erilaisissa viestintätilanteissa ja jakavat parhaat viestintävinkkinsä muille. Näin kannustamme asiantuntijoita hyödyntämään erilaisia tapoja tarjota tietoa asiakkaille ja osallistua keskusteluun. 

Juttusarjasta löydät asiantuntijoiden kokemuksia ja vinkkejä esimerkiksi lehti- ja tv-haastatteluihin ja sosiaalisen median käyttöön. Toivomme, että näitä vertaisvinkkejä voi hyödyntää myös talomme ulkopuolella ja että ne innostavat kokeilemaan rohkeasti eri tapoja viestiä.

Tässä osassa Pohjois-Savon ELY-keskuksen hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski kertoo kokemuksistaan radio- ja tv-haastatteluihin liittyen.

Veli-Matilla on kokemusta leppoisasta radiohaastattelusta, mutta myös nopealla aikataululla tehdystä tv-haastattelusta. Hän vinkkaa, että haastatteluihin on hyvä valmistautua, mikäli siihen on aikaa. Samalla kannattaa myös varautua siihen, että haastattelu voi edetä omia latujaan.

Veli-Matti kertoo radio- ja tv-haastatteluista:

Median kanssa olen tekemissä yleensä vesistöihin liittyvissä asioissa. Tavanomaisimmin kyse on lehtijutuista, mutta etenkin kesäkaudella myös radio- ja TV-juttuja tehdään usein ympäristöaiheista.  Vesistökuormitukseen ja muihin vesistöihin kohdistuviin uhkatekijöihin liittyviä juttuja voi tulla läpi vuoden, etenkin erilaisten hankkeiden ympäristövaikutusten arviointien tai lupavaiheiden yhteydessä asiat kiinnostavat mediaa ja kansalaisia.

Edellinen radiohaastattelu liittyi vesien tilaan ja haastattelu tehtiin Kuopion Petosenlammen rannalla. Viimeisin TV-haastattelu puolestaan oli jokunen vuosi sitten Talvivaaran ympäristöongelmien ollessa suurimmillaan ja liki päivittäin myös median käsittelyssä.

Tunnelma voi olla leppoisa tai kiireisempi

Radiohaastattelu oli tunnelmaltaan leppoisa, kuten aihepiirikin, sillä keskustelimme alueen vesien tilasta, levähaitoista ja yleisesti vesien virkistyskäyttöön liittyvistä jutuista. Toimittaja halusi autenttisuutta, joten juttu aloitettiin rantavedessä kahlaamalla ja loiskuttamalle vettä myös kuulijoiden iloksi. Kuuntelin lähetyksen jälkikäteen itsekin ja mielestäni juttu oli ihan onnistunut. Sisällöltään kesäisen kepeä, mutta kuitenkin asiassa pysyvä ja laajaa kuulijajoukkoa palveleva. Tällaisia haastatteluja antaa mielellään.

TV-haastattelu oli lähtökohdiltaan erilainen. Toimittaja soitti vajaa tunti ennen tuloaan ja ilmoitti haluavansa jutella Talvivaarasta. Haastattelu tehtiin Kallanrannan tiloissa ja varsin vähäisillä ennakkotiedoilla. Totesin toimittajalle alkuun mikä meidän ELY-keskuksen rooli asiassa on ja toimittaja kohdistikin kysymykset siten, että en joutunut vieraille vesille. Haastattelu meni kohtuullisen hyvin, sillä asia oli viime aikoina ollut usein työpöydällä ja aihepiiri tuttu, vaikkei nyt ehtinytkään asioita juuri pohtia ennen haastattelua. Juttu tuli ulos alueuutisissa ja tuli se illalla itsekin katsottua. Jälkikasvusta jutun katsominen taisi oli hauskaa, minusta parempaakin TV-viihdettä on tarjolla.

Viisi vinkkiä muille

  1. Jos ehdit, niin valmistaudu hieman haastatteluun ja mieti mitkä sinun mielestä olisi olennaisia asioita ja mistä kannattaisi puhua.
  2. Varaudu kuitenkin siihen, että haastattelu etenee omia latujaan ja aihepiiri voi polveilla toimittajan toiveiden mukaan. Liikaa sivuraiteille ei kuitenkaan kannata eksyä, tai ei ainakaan kovin paljoa oman osaamisen ulkopuolelle.
  3. Puhu mahdollisimman selkeästi ja pyri nostamaan keskeiset asiat esille. Kovin kiemurainen ja yksityiskohtainen selittäminen on haastavaa seurattavaa ja saatat itsekin unohtaa asia ytimen.
  4. Olet luultavasti haastateltavana asiantuntijan roolissa, joten luota itseesi - ei sinulta haastattelua pyydettäisi, mikäli et asiaa tuntisi.
  5. Mikäli haastattelu meni hyvin, varaudu siihen että sinua pyydetään haastateltavaksi toistekin. Toimittajat haluavat tehdä kiinnostavia juttuja ja se onnistuu helpoiten hyvällä yhteistyöllä tuttujen asiantuntijoiden kanssa.

 

Juttusarjan muut vinkit:
Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth kertoo vinkkinsä lehtihaastatteluun
Johtava vesitalousasiantuntija Tuulikki kertoo vinkkinsä Twitteriin
Luonnonsuojelun ylitarkastaja Anne kertoo vinkkinsä Instagramiin
Maaseutupuolen asiantuntijat kertovat vinkkinsä tapahtumaan valmistautumiseen


Regional information