Pressmeddelanden 2019

Svalare och blåsigare väder, mindre blågröna alger (Landskapen i Österbotten)

Förekomsten av blågröna alger på NTM-centralen i Södra Österbottens område har minskat i och med det svalare vädret. Under vecka 31 noterades ännu en del blågröna alger på de officiella observationsplatserna i Alajärvi och i Ähtärinjärvi vid Suninsalmi, Huhtiniemi och Karvalahti. Utöver detta observerades blågröna alger i Kodesjärvi i Storå, Nummijärvi i Kauhajoki och Limajärvi i Soini. I kustområdena observerades inga blågröna alger. 

Blågröna alger förekommer ofta lokalt och algsituationen kan förändras snabbt. Soligt och lugnt väder gynnar blågröna alger. Aktuella uppgifter om algläget finns i Järviwiki-tjänsten (www.jarviwiki.fi). Även medborgarna kan spara egna observationer i systemet för att stöda bedömningen av det riksomfattande algläget. Med hjälp av Havaintolähetti-appen är det lätt att spara observationerna med en smarttelefon. Observationer av blågröna alger kan också meddelas till NTM-centralen i Södra Österbottens algtelefon på nummer 0295 027 990.

För att växa fordrar blågröna alger ljus och värme. Lugnt väder gör att algmassan stiger upp till vattenytan och den syns tydligt som ett grönaktigt flak. Blågrön algmassa som drivit in mot stranden är ofta målfärgsaktig, och skingras då man rör i den och lämnar inte kvar att hänga på till exempel en pinne. Om man låter provvatten stå en stund i ett vattenglas och algerna stiger till ytan, är det sannolikt fråga om blågröna alger.   

 

Mer information: 


Uppdaterad