Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Suopursuruoste värjää järvivesiä ruskeiksi Tammelassa (Kanta-Häme, Päijät-Häme)

Hämeen ELY-keskukseen on viime päivinä tullut useita ilmoituksia ruskeaksi värjäytyneistä järvivesistä muun muassa Jänijärveltä, Oksjärveltä ja Särkijärveltä. Syynä järvivesien värjäytymiseen on kuusen neulasia tartuttanut loissieni, suopursuruoste (Chrysomyxa ledi), jonka oranssinkeltainen itiöpöly on päätynyt tuulten ja sateiden mukana vesiin. Suopursuruoste ei ole ihmiselle vaarallinen, mutta herkimmille sen aiheuttamat oireet ovat siitepölyoireiden kaltaisia, eli ihon ja silmän ärsytystä. Siksi on suositeltavaa käydä uinnin jälkeen suihkussa. Suopursuruosteen värjäämää vettä ei myöskään suositella löylyvetenä käytettäväksi.

Huomiota herättävät kuusiepidemiat

Kuusensuopursuruoste on yleisin neulasruosteen aiheuttaja, joka värjää kuusen neulaset oranssin keltaisiksi. Se iskee touko-kesäkuussa kuusentaimiin, joista se siirtyy myöhemmin neulasten avulla suopursuihin. Suopursuista kantaitiöt voivat jälleen siirtyä kuusiin. Suopursuruosteen aiheuttamat epidemiat ovat satunnaisia, mutta laaja-alaisia ja huomiota herättäviä.

Ruostesieniä voi olla myös männyssä, koivussa ja pajussa. Kuusensuopursuruostetta esiintyy erityisesti Itä- ja Kaakkois-Suomessa sekä Pohjois-Suomessa, jossa suopursua kasvaa myös kangasmetsissä soiden lisäksi.

Öljyvahinko? Ehkei sittenkään

Suopursuruostehavaintojen määrä selittynee kuluneen kesän ankealla säällä. Runsaat sademäärä ovat edesauttaneet ruostesienen itiöiden kehitystä sekä tuulinen sää on kuljettanut niitä laajoilta alueilta vesistöihin jopa useiden satojen metrien pituisiksi lautoiksi.

Vesistöissä suopursuruoste kelluu laajoina ruskeina tai kellertävän vaaleina lauttoina, joihin tarttuu herkästi roskia, hyönteisten kuoria ja levää. Suopursuruostelautan yhteydessä saattaa esiintyä myös runsaasti sinilevää.  Suopursuruosteitiöt voivat hajotessaan muodostaa veden pinnalle öljymäisesti kimaltelevan kalvon, joka saattaa erehdyttävästi muistuttaa öljyvahinkoa.  Laajasta suopursuruoste-esiintymästä voi olla lisäksi hajuhaittaa – etenkin lämpimissä vesissä.

 

Kuusensuopursuruosteesta Metsäntutkimuslaitoksen sivuilta

 

Lisätietoja:

Harjoittelija Ronja Jokirinne, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 192, [email protected]

Tiedotus:

Viestintäsuunnittelija Jaakko Koivisto, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 201, [email protected]

 

Suopursuruostelautta, Jänijärvi. Kuva: Ismo Koponen.


Regional information