Pressmeddelanden 2019

Sinileviä havaittu vain kahdella paikalla (Pirkanmaa)

Sinilevähavainnot ovat selvästi vähentyneet viime viikosta, viikolla 28 levää on havaittu vähän vain kahdella havaintopaikalla: Sastamalan Houhajärvessä ja Virroilla Vähä Valkeajärvessä.

Yleisöhavaintoja sinilevästä on merkitty Järviwikiin Ylistenjärvestä (Sastamala), Mäyhäjärvestä (Lempäälä) ja Näsijärven Jänissaaren rannasta (Tampere).

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden selvästi vähemmän, www.jarviwiki.fi/wiki.

Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit myös ilmoittaa havaintosi järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä Havaintolähetti.

Järvivesi keskimääräistä kylmempää

10.7. pintaveden lämpötila oli Virtain Kitusjärvessä 15,6 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta -3,7 °C), Längelmäveden Kaivannossa 16,8 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta -3,2 °C) ja Näsijärven Kyrönlahdessa 16,2 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta -2,9 °C). Pintavesien lämpötilat ovat pitkän ajan keskiarvoja selvästi alhaisempia koko maassa.

Pintaveden lämpötilaa mitataan vain avovesikaudella. Pintaveden lämpötila mitataan perinteisesti aamuisin klo 8 vedenkorkeusasteikkopaikkojen rannan läheisyydestä 20 cm pinnasta alaspäin. Lämpötilat edustavat kyseistä paikkaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Pääosa asemista on automaattisia. Pintaveden lämpötiloja on tallennettu lisäksi myös Järviwikiin.


Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja Anu Peltonen
puh. 0295 036 367
anu.peltonen@ely-keskus.fi


Uppdaterad