Pressmeddelanden 2017

Elokuun vesitilannekatsaus (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli keskilämpötilaltaan tavanomainen lähes koko Suomessa. Ainoastaan Pohjois-Karjalassa kuukausi oli keskimääräistä lämpimämpi. Esim. Joensuussa keskilämpötila oli 14,9 °C ja Valtimon kirkonkylässä 14,1 °C, kun se keskimäärin on Joensuussa 14,5 °C ja Valtimolla 13,7 °C.

Elokuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalassa 88 – 125 mm:iin. Sademäärissä oli suuria aluekohtaisia eroja. Eniten satoi Koitajoen valuma-alueella 125 mm ja vähiten Höytiäisen valuma-alueella 88 mm. Elokuun tavanomainen sademäärä Pohjois-Karjalassa on 81 mm.

Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet olivat elokuun lopulla 5 – 39 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.  Pielisen vedenkorkeus oli 27 cm, Ruunaan 39 cm, Kajoonjärven 13 cm, Viinijärven 6 cm ja Orivesi-Pyhäselän Arvinsalmen asteikolla mitaten 5 cm keskimääräistä korkeammalla. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta nousee syyskuun loppuun mennessä 15 - 25 cm. Noususuunta jatkunee joulukuun alkupuoliskolle asti ja Pielisen vedenkorkeus pysynee koko syksyn 20 – 30 cm keskimääräistä korkeammalla. Orivesi – Pyhäselän vedenpinta nousee ennusteen mukaan syyskuussa 5 cm, ja nousu jatkunee vuodenvaihteeseen saakka. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus pysynee koko syksyn selvästi ajankohdan keskitason yläpuolella.

Lieksanjoessa ja Koitajoessa vettä virtasi elokuussa puolitoista kertainen määrä. Pielisjoen elokuun keskivirtaama oli 15 % normaalia suurempi. Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat tavanomaisesta aina kaksinkertaiseen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jaamankankaalla pohjavesi oli 3 cm ja Jakokoskella 36 cm, Ilomantsin Kuuksenvaarassa 35 cm sekä Nurmeksen Juutilankankaalla 19 cm ajankohdan keskiarvoa korkeammalla.

Elokuun aikana pintaveden lämpötilat ovat laskeneet 4 – 5 astetta. Elokuun lopussa pintaveden lämpötila oli Pyhäselällä 14,7 °C ja Pielisellä 14,6 °C. Tämän päivän lukemat ovat vastaavasti Pyhäselällä ja Pielisellä 13,5 °C. Pyhäselän pintavesi on 0,4 °C ja Pielisen 0,2 °C tavanomaista lämpimämpää.

Viikonlopun runsaat sateet nostivat jokien ja järvien pintoja lähes koko maassa. Runsaimmat, yli 50 mm:n vuorokausisateet ovat osuneet Vuoksen vesistön pohjoisosiin. Pielisen pohjoispuolella Saramojoen pinta on noussut vuorokaudessa metrillä, Valtimojoen 80 cm:llä. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Saramojoen ja Valtimojoen vedenpinnat kääntyvät laskuun syyskuun puolivälissä tai hieman sen jälkeen.  

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen,  puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Uppdaterad