Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Etelä-Savossa lämmetään edelleen luomulle (Etelä-Savo)

Keväällä päättyneiden luomuvalvontaan ilmoittautumisen ja pinta-alaperusteisten tukien haun jälkeen voidaan todeta luomutuotannon kiinnostavan edelleen eteläsavolaisia viljelijöitä. Huhti-toukokuun vaihteessa luomuvalvontajärjestelmään ilmoittautui 15 uutta kasvinviljelytilaa. Näistä kolme tilaa siirtää peltojen lisäksi myös tilan eläintuotannon luomuun. Tänä keväänä seitsemän luomukasvituotannon tilaa siirtyi myös kotieläintuotannossaan luomutuotantoon. Luomutiloilla tehdyt sukupolvenvaihdokset mukaan lukien Etelä-Savossa aloitti keväällä kaikkiaan 25 uutta luomuviljelijää.

Kuluttajat arvostavat kotimaista ruokaa

Kasvi- ja eläintuotannon lisäksi tiloja kiinnosti tuotteiden jatkojalostus. Myös metsien luomusertifiointi kiinnosti eteläsavolaisia metsänomistajia. Kiinnostus tuotannon monipuolistamiseen ja yleensä luomun lisääntymiseen selittynee osittain kevään poikkeusoloilla. Kuluttajien kiinnostus ja arvostus kotimaista ja paikallisesti tuotettua ruokaa kohtaan näyttää lisääntyneen.

Luomutuotannossa noin 13 300 peltohehtaaria

Etelä-Savossa luonnonmukaista tuotantoa harjoittaa noin 270 viljelijää ja tämän hetken tilastoinnin mukaan  luomussa on noin 13 300 peltohehtaaria. Keskimääräinen tilakoko on 46,9 ha. Koko maakunnan peltoalasta luonnonmukaisessa tuotannossa on 18 %.  Edellä mainitut luvut tarkentuvat ja aavistuksen kasvavat, kun kaikkiaan 63 peltoalaansa kasvattaneen luomutilan tiedot saadaan tallennettua ja laskettua.

Etelä-Savossa luomutuotanto on monipuolista, sillä kasvi- ja eläintuotannon lisäksi puutarhakasvien ja avomaavihannesten viljely on valtakunnantasoa keskimääräistä suurempaa. Myös hunajantuotanto on suosittua. Metsien luomusertifiointi myös on lisääntymässä. Perinteisen metsämarjojen keräämisen osalta luomumetsät yhdistetään tilalla harjoitettavaan muuhun elinkeinoon, mm. matkailuun.

Lisätietoja:

Maaseutuasiantuntija Marja Pulkkinen, p. 029 502 4073, marja.pulkkinen(at)ely-keskus.fi
Maaseutuyksikön päällikkö Ilpo Lehtinen, p. 029 024 217, ilpo.lehtinen(at)ely-keskus.fi