Tiedotteet 2017

Yrittäjälle tuomio jätteen luvattomasta varastoinnista ja poltosta

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut jätteenkeräystä harjoittavan asikkalalaisen miehen ympäristön turmelemisesta yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänen on korvattava valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yli 28 000 euroa.

Yrittäjän hallitsemille kiinteistöille Loukkuharjussa oli kerätty muun muassa romuajoneuvoja, käytöstä poistettuja työkoneita, kodinkoneita ja muita koneita, metalliromua, sähkö- ja elektroniikkaromua, öljysäiliöitä, akkuja, loisteputkia, purkujätettä sekä vaarallisia aineita sisältäneitä astioita.

Tuomion mukaan kiinteistölle oli varastoitu yli 190 tonnia metalliromua. Alueella olevista kuorma-autoista ja työkoneista oli valunut öljyä maaperään. Mies oli lisäksi polttanut jätettä, kuten maalattua ja kyllästettyä puuta sekä sähkö- ja elektroniikkaromua, yhteensä 115 tonnia. Oikeudessa mies myönsi teon pääosin, mutta kiisti toimineensa tahallisesti. Käräjäoikeus katsoi yrittäjän menettelyn olleen tahallista ottaen huomioon hänelle useiden vuosien aikana annetun neuvonnan, kehotusten ja määräysten määrän.

Tuomitun rangaistuksen mittaamisessa käräjäoikeus otti rangaistusta ankaroittavina tekijöinä huomioon miehen toiminnan pitkäaikaisuuden ja sen aiheuttaman vaaran ympäristölle sekä erityisesti sen aiheuttaman suuren potentiaalisen vaaran pohjaveden laadulle pohjavesialueella ja sitä kautta ympäristön terveydelle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

 

Lisätietoja:

Ympäristölakimies Satu Pohja, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 071

Tiedotus:

Viestintäsuunnittelija Jaakko Koivisto, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 201


Päivitetty