Tiedotteet 2017

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset astuvat voimaan tällä viikolla (Keski-Suomi)

Keski-Suomessa siirrytään muun maan tavoin talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin torstaihin 26.10.2017 mennessä. Vaikka liukkautta ei aina olisikaan, syksyn pimeys ja hirvieläinten aktiivinen liikkuminen kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin kesänopeuksilla ajettaessa.

Suurimmalla osalla valta- ja kantateistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 km/t. Talvikaudeksi 100 km/t jää voimaan moottoriteillä ja tiejaksoilla, joilla on keskikaiteita. Nopeusrajoitus vaihtelee sään, kelin ja liikennemäärien mukaan nelostiellä välillä Jyväskylä – Äänekoski sekä ysitiellä välillä Jyväskylä – Hankasalmi.   

Kartta talviajan nopeusrajoituksista (ely-keskus.fi)

– Turvaväli on tärkeää liukkaalla ja pimeällä ajettaessa. Myös pyyhkijöiden ja ajovalojen on oltava kunnossa, jotta kuljettaja erottaa huonolla kelillä muut tien käyttäjät ja hirvieläimet. Takavalojenkin on syytä nyt palaa, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa. 

Talvirenkaiden vaihto on kelien muututtua ajankohtaista. Joka tapauksessa huonot kesärenkaat ovat syyssateillakin hengenvaaralliset.

– On hyvä vielä tiedostaa omia aikatauluja rakennettaessa, että nopeusrajoitusten alentuessa matka-ajatkin kasvavat. Huomioidaan tien päällä oma ja muiden turvallisuus, Pesonen päättää.

Liikenneturvan pysähtymismatkojen vertailu kertoo, miten talvikeli vaikuttaa pysähtymismatkaan: http://extrat.liikenneturva.fi/pysahtymismatka-auto/fi/

Lisätietoja:

Liikenneturvallisuusinsinööri
Anne-Maria Pesonen
p. 0295 024 709

Keski-Suomen ELY-keskus


Päivitetty