Tiedotteet 2017

Ruovikosta ruokapöytään - ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

RANKU-, Ruokopelto- ja Järki Lannoite -hankkeiden yhteinen loppuseminaari keskiviikkona 1.11.2017 klo 9.30 -15.30 Valtion Virastotalossa, Itsenäisyydenaukio 2, Turku.
Lisäksi aulassa on aiheeseen liittyvä hanketori.

Kierrätysaskeleet kiihtyvät juoksuun

Ruovikosta ruokapöytään -seminaarissa tekijät ja vaikuttajat kohtaavat

Kiertotalous ja ravinteiden kierrätys rantautuvat vahvasti suomalaiseen yhteiskuntaan. Vaikuttajat, päättäjät, toteuttajat, haastajat ja tekijät kohtaavat toisensa laajapohjaisessa seminaarissa marraskuun alussa.

Seminaarin alussa esiintyy räväkkäpuheisena tunnettu aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki.

- Kierrätys kiinnostaa ihmisiä, jotka pohtivat tekojensa seurauksia ja tekevät esimerkiksi ostopäätöksiään niiden perusteella, Katajamäki tiivistää.

- Suomi on pienten paikallisyhteisöjen maa. Maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelu on tarpeetonta.  Aktiiviset ihmiset ottavat aloitteen omiin käsiinsä. Voidaan puhua tekemisen demokratiasta, Katajamäki sanoo ja nostaa esiin käytännön esimerkkinä lähiruokaa myyvien REKO-renkaiden kasvavan suosion.

Askel merkitsee

Ruovikosta ruokapöytään -seminaarin järjestäjinä ovat RANKU eli Ravinneneutraali kunta-, Ruokopelto- ja Järki Lannoite-hankkeet. Kaikki tähtäävät ravinteiden ja materiaalien kierrätyksen tehostamiseen ja jokaisella on oma työkalupakkinsa käytettävissä. Seminaari on osa Suomi 100 -tapahtumien sarjaa.

- Toimivassa kierrätysketjussa jokainen on tärkeä lenkki, projektikoordinaattori Sanna Tikander RANKU-hankkeesta korostaa.

- Suomessa syntyy ravinnerikkaita biomassoja yli 21 miljoonaa tonnia vuodessa. Niiden sisältämien ravinteiden hyödyntäminen on puutteellista, vaikka ravinteiden kierrätys hyödyttäisi niin maamme taloutta kuin ympäristön tilaakin. Nyt haetaan vastauksia ja älykkäitä ratkaisuja, jotta tällaisia lukuja ei syntyisi.

- Esimerkiksi kierrätyslannoitteiden kehittämisessä otetaan koko ajan reippaita askeleita oikeaan suuntaan. Ravinteita, joita peltokasvit voivat käyttää hyödykseen, kannattaa jalostaa helposti ja taloudellisesti käytettävään muotoon, sanoo näiden asioiden eteen töitä paiskiva Järki Lannoitteen projektikoordinaattori Kaisa Riiko.

- Ruuantuotannossa eletään kiertotalouden ytimessä. Tuottaja ei onnistu työssään, ellei peltoihin löydy ravinteita antamaan kasvuvoimaa. Ratkaisuja haetaan koko ajan laajalla rintamalla. Niiden kehittäminen on yhteinen etu.

Askel pitenee

Kolmen hankkeen yhteisseminaarissa haetaan vahvuuksia ja keinoja matkalla kohti yhteisiä tavoitteita. Kantava ajatus on, että jokaisella askeleella on vahva merkitys.

- Seminaarin tavoitteena on rakentaa uusia askelkuvioita, joissa yhteistyön voimaa hyödynnetään, Ruokopelto-hankkeen projektikoordinaattori Maria Yli-Renko korostaa.

Hän nostaa esiin viljelijöiden vahvaa sitoutumista ja ennakkoluulotonta asennetta, kun hankkeen aikana on kokeiltu ruovikon niittoa ja silppuamista sekä haettu ruokosilpulle jatkokäyttöä peltojen kasvukunnon kohentajana.

Askel käytäntöön

Parikymmentä alan hanketta ja yritystä esittäytyy seminaarin ajan hanketorilla virastotalon aulatiloissa. Viljelypäällikkö Kimmo Pusa Finnamylistä kertoo, miten yritys on onnistunut oikeilla käsittelymenetelmillä jalostamaan lisäarvotuotteita tärkkelysperunan solunesteestä, joka aiemmin levitettiin sellaisenaan pelloille. Samalla levitettävä määrä on pienentynyt dramaattisesti.

- Jalostamme solunesteen perunaproteiinijauheeksi ja nestemäiseksi lannoitteeksi. Etsimme koko ajan uusia ratkaisuja. Nyt juuri on työn alla oikeanlaisen levityskaluston löytäminen. Se tulee olemaan jotakin lietteen levityskaluston ja kasvinsuojeluaineiden levitysruiskun väliltä.

- Tuotekehitys on vienyt eteenpäin. Pitkälle jalostettua luomukelpoista lannoitettamme levitetään nyt alle 10 kuutiota hehtaarille keväisin, kun solunesteenä sitä jouduttiin levittämään moninkertainen määrä syksyisin.

Pusa on mukana Ruovikosta ruokapöytään -seminaarin Tahtotila tulevaisuuteen -paneelikeskustelussa, jonka vetää ympäristöneuvos Tarja Haaranen.
 

Lisätietoja:

RANKU, Sanna Tikander, 050 3512684, sanna.tikander(at)ely-keskus.fi
Ruokopelto, Maria Yli-Renko, 050 3806573, maria.yli-renko(at)ely-keskus.fi
Järki Lannoite, Kaisa Riiko, 0400 414212, kaisa.riiko(at)bsag.fi
Finnamyl, Kimmo Pusa, 040 1662417, kimmo.pusa(at)finnamyl.fi

Tapahtuman tiedot ja ohjelma:
RUOVIKOSTA RUOKAPÖYTÄÄN - ravinnekierrätyksen jokainen askel vaikuttaa (ymparisto.fi)
 

Ruovikosta ruokapöytään -seminaari on kolmen hankkeen yhteinen ponnistus. Ravinneneutraali kunta -hanke on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen koordinoima hanke. Ruokopelto-hanke toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Baltic Sea Action Groupin kanssa. Järki Lannoitetta koordinoi Baltic Sea Action Group. Kaikki kolme hanketta ovat osa ympäristöministeriön ravinteiden kierrätystä edistävää ja Saaristomeren tilan parantamista koskevaa Raki-ohjelmaa.


Päivitetty