Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikalla tasapainoitetaan jäsenvaltioiden alueellisia eroja ja lievennetään niiden rakenneongelmia. Alue- ja rakennepolitiikka perustuu EU:n rahastoista myönnettävään tukeen, johon aina liitetään myös kansallista rahoitusta. ELY-keskus on merkittävä EU-rahoituksen myöntäjä ja alueen kehittäjä.
Alueellisille EU-rahoitussivuille pääsee valitsemalla oikealta ylhäältä Valitse alue -kohdasta halutun alueen.
ELY-keskukset myöntävät tukea seuraavista rahastoista ohjelmakaudella 2014 - 2020:
- Kestävää kasvua ja työtä 2014−2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelma
- Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (Maaseuturahasto)
- Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR)
Kestävää kasvua ja työtä 2014−2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelma sisältää sekä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) toimenpiteet. Ohjelman mukaisiin hankkeisiin haetaan rahoitusta erikseen määriteltyinä hakuaikoina, yleensä kaksi kertaa vuodessa. Tarkemmat tiedot hakuajoista ja hakujen sisällöistä löytyvät rakennerahastot.fi -verkkopalvelusta. Hakujen sisältö vaihtelee suuralueittain (Etelä-Suomi, Itä-Suomi, Länsi-Suomi ja Pohjois-Suomi).
Yritysten kehittämiseen myönnetään suoria yritystukia (yrityksen kehittämisavustus) ja yritysten toimintaympäristön kehittämisavustuksia. Yrityksen kehittämisavustukset ovat yritysten haettavissa jatkuvasti. Alueelliset rahoituslinjaukset ja hakuohjeet:
Yritysten toimintaympäristötukia haetaan rahoittavien viranomaisten määritteleminä hakuaikoina, joista ilmoitetaan rakennerahastot.fi –verkkopalvelussa.
Maaseuturahaston yritys- ja hanketukien sekä maatilojen investointi- ja aloitustukien haku on jatkuva, mutta hakemukset ratkaistaan hakujaksoittain. Tieto hakujaksoista löytyy kunkin alueen ELY-keskuksesta ja Leader-ryhmästä.
Yritykset, järjestöt ja muut tahot voivat hakea tukea Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Suomen toimintaohjelman 2014 – 2020 tavoitteiden mukaisiin kehittämis- ja investointihankkeisiin. Elinkeinokalatalouden investointitukien haku on pääsääntöisesti jatkuva. Maaseutu- sekä meri- ja kalatalousrahastoista tukia haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä.
ELY-keskuksista saa lisäksi neuvontaa muista Euroopan unionin tarjoamista rahoitus- ja verkostoitumiskanavista.
TIEDOTTEITA
-
Euroopan sosiaalirahaston kehittämistoiminta vaikuttaa merkittävästi Pohjois-Suomessa (Pohjois-Pohjanmaa, Lappi, Kainuu)
-
Kainuun ELY-keskuksen rahoituskatsaus, syyskuusta joulukuuhun 2018 (Kainuu)
-
Kaakkois-Suomen ELY-keskus rahoittaa maaseudun yleishyödyllisiä investointeja neljällä miljoonalla eurolla (Kaakkois-Suomi)
-
Pohjois-Pohjanmaan ESR-työllisyyshankkeiden hyvät käytännöt hyvin edustettuina valtakunnallisessa julkaisussa (Pohjois-Pohjanmaa)
-
Kainuun ELY-keskuksen rahoituskatsaus, toukokuu–elokuu 2018 (Kainuu)
TIETOA ALUEELTA
EU-rahoitus - Pirkanmaa
EU-rahoitus Pirkanmaalla 2014 - 2020
EU-rakennerahastojen rahoituksen taso on aiempaan verrattuna laskeva. Pirkanmaan laskennallinen EU-kehittämisrahoitus on seitsenvuotiskaudella yhteensä noin 3,9 % koko Suomen EU-rahoituksesta eli noin 84 milj. euroa ja vuositasolla 12 milj. euroa. Luku sisältää EU-tuen, valtion rahoitusosuuden sekä muun julkisen tuen osuuden.
Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osuus Suomen rakennerahoituksesta on kaksi kolmasosaa, sosiaalirahaston (ESR) kolmannes. Alueellisilla viranomaisilla (ELY-keskukset ja maakuntien liitot) on valtuudet myöntää tätä rahoitusta yritystukina ja muiden kehittämishankkeiden rahoituksena. Vuosittain käytettävissä olevien rakennerahastovarojen maakunta- ja viranomaiskohtainen jaosta päättää valtioneuvosto.
Perustietoa rakennerahastokauden rahoituksesta kaudelle 2014–2020
Suomen rakennerahasto-ohjelman Kestävää kasvua ja työtä 2014 - 2020 kokonaisrahoitus (EU:n osuus) on noin 1,3 miljardia euroa. Kansallinen julkinen vastinrahoitus on samansuuruinen (josta valtio 75 %, kunnat ja muu julkinen rahoitus 25 %), jolloin ohjelmatyön kokonaisvolyymi tulevalla ohjelmakaudella on yhteensä 2,6 miljardia euroa. Tukitaso asukasta kohden Pirkanmaalla on 12 euroa.
Rahoituksen painopisteet
Kansallisia EU-rahoituksen painopisteitä ovat pk-yritysten kilpailukyky, innovaatiotoiminnan vahvistaminen, työllisyys, koulutus ja syrjäytymisen ehkäisy. Vähähiilinen talous, energiatehokkuus ja uusiutuvan energian ratkaisut ovat vahvasti esillä sekä yritysrahoituksessa että innovaatiotoiminnassa. Pirkanmaan erityiset rahoituksen painopisteet määritellään pääosin maakuntastrategiassa.
Oikopolut
Muualla verkossa
- Rakennerahastot.fi
- Ohjelmakauden 2014 - 2020 rakennerahastotietopalvelu
- Ohjelmakauden 2007 - 2013 -rakennerahastotietopalvelu
- Opetus- ja kulttuuriministeriön rakennerahasto -sivut (minedu.fi)
- Sosiaali- ja terveysministeriön ESR-kehittämisohjelmat (stm.fi)
- Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (maaseutu.fi)
- Elinkeinokalatalouden tuet (mmm.fi)
- Rakennerahastojen hankkeet 2007 – 2013 (EURA 2007)
- EURA 2014
- Yritystukien sähköinen asiointi -palvelu (lomake.fi)
- Katso -tunnistautuminen (vero.fi)
ALUEELLISET LINKIT
OIKOPOLUT
- Rahoitus- ja hankintatilastot
- Yrityksen kehittämisavustus
- Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustus
MUUALLA VERKOSSA