Tiedotteet 2019

Viime aikaisilla sateilla ei merkittävää vaikutusta vedenkorkeuksiin (Pirkanmaa)

Niin luonnontilaisten kuin säännösteltyjen järvien vedenkorkeus on edelleen keskimääräistä matalampi. Pyhäjärven säännöstelyyn ja vedenkorkeuksiin perehdytään tänään Pyhäjärven säännöstelyillassa Pirkkalassa.

Pirkanmaan alueella on satanut syyskuussa ja lokakuun alussa jonkin verran keskimääräistä enemmän, mutta sateet eivät ole vielä nostaneet järvien vedenkorkeutta merkittävästi. Vedenkorkeuden lasku on kuitenkin pysähtynyt. Ainoastaan paikoittain vedenkorkeudet ovat nousseet joitakin senttejä. Maaperä on ollut pitkään kuiva, ja sateiden myötä vesivarastot ovat täyttymässä. Jatkossa sateet alkavat nostaa selvemmin sekä järvien että pohjavesien vedenkorkeuksia.

- Viime syksynä oli ennätyksellisen kuivaa, eikä vastaavan toivota toistuvan tänä vuonna. Tilanne olisi viime vuotta huonompi, koska järvien vedenkorkeudet ovat valmiiksi alhaalla, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.

Pirkanmaan suurista luonnontilaisista järvistä Iso-Tarjanneveden (Ruovesi, Tarjannevesi, Visuvesi, Vaskivesi) vedenkorkeus on yli 30 cm keskimääräistä alempana. Längelmäveden reitin suurilla järvillä (Längelmävesi, Mallasvesi, Roine, Kukkia) vedenkorkeudet ovat 20 cm keskimääräistä alempana. Maakunnan pohjoisosissa Keurusselkä on 20 cm ja Kitusjärvi 16 cm keskimääräistä alempana.

Suurista säännöstellyistä järvistä etenkin Vanajavesi ja Kyrösjärvi ovat olleet koko kesän keskimääräistä alemmalla tasolla. Molemmista järvistä on juoksutettu vettä hyvin vähän, mutta siitä huolimatta vedenkorkeus on laskenut. Viime viikkoina vedenkorkeuden lasku on pysähtynyt ja näillä näkymin nousua on näköpiirissä. Pyhäjärvellä ja Näsijärvellä vedenkorkeudet ovat olleet lähellä keskimääräisiä.

Vesistöjen vedenkorkeudet Pirkanmaalla (ymparisto.fi)
Pohjavesien vedenkorkeudet Pirkanmaalla (ymparisto.fi)

Säännöstelykatsaus ymparisto.fi-verkkopalvelussa

Pirkanmaan keskeisten järvien (PIRSKE-järvien) säännöstelysuosituksia seurataan vuosittaisella säännöstelykatsauksella. Katsauksessa käydään läpi kukin suositus ja arvioidaan sen toteutumista.

Vuosien 2017, 2018 ja 2019 katsaukset (ymparisto.fi/saannostely/kokemaenjoki)

Pirkkalassa tänään Pyhäjärven säännöstelyilta

Tervetuloa tänään 7.10. Pirkanmaan ELY-keskuksen järjestämään yleisötilaisuuteen, jossa käsitellään Pyhäjärven säännöstelyä ja vedenkorkeuksia. Tilaisuus pidetään Pirkkalassa Nuolialan koululla (Kouluportinkuja 5) klo 16.00 alkaen. Pirkkalan kunta tarjoaa kahvit klo 15.30 alkaen. Tilaisuuteen ei ole ennakkoilmoittautumisia.

Pyhäjärven säännöstelyillassa keskustellaan säännöstelyn vaikutuksista (tiedote 13.9.2019)

Pyhäjärvi. Taustalla laituri ja mökkiranta.

Matalat vedenkorkeudet vaikuttavat muun muassa laitureiden käyttöön. Pyhäjärvellä (kuvassa) vedenkorkeus on kuitenkin lähes keskimääräisellä tasolla.

Lisätietoja

Pintavesi: johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, p. 0295 036 188 ja vesitalousasiantuntija Harri Mäkelä, p. 0295 036 359

Pohjavesi: ylitarkastaja Nina Nenonen, p. 0295 036 323

Twitter

@Pirvesi (vesiasiat Pirkanmaalla)  

@PirkanmaanELY (Pirkanmaan ELY-keskus)


Päivitetty