Tiedotteet 2019

Syyskuun vähäsateisuus laski myös vedenpintoja (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa puoli astetta tavanomaista korkeampi. Kuukauden alkupuolisko oli selvästi normaalia lämpimämpi, kun taas loppupuolisko oli tavanomaista kylmempi. Viimeksi syyskuu oli keskimääräistä kylmempi vuonna 2008.

Syyskuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista vähäsateisempi. Maakunnassa satoi syyskuun aikana keskimäärin 49 mm, kun tavallisesti sataa 67 mm. Suurin osa sateesta ajoittui kuukauden 11.–15. päivän väliselle ajalle. Tuolloin satoi alueesta riippuen 21–34 mm.   

Syyskuun päättyessä Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet olivat yleisesti ottaen ajankohdan keskiarvojen alapuolella.
Pielisen vedenkorkeus laski syyskuun aikana 24 cm, kun elokuun lopussa ennuste näytti 10–20 cm laskua. Syyskuun lopussa Pielisen vedenkorkeus oli 43 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Vedenpinnan laskun ennustetaan tasaantuvan lokakuussa, mutta vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän tavallista alempana marraskuun loppuun asti.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on noin 40 cm alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Ennusteen mukaan pinta alenee lokakuun loppuun mennessä 5-15 cm ja pysyy selvästi keskimääräistä alempana ainakin alkutalveen saakka. Kaikki riippuu pitkälti syksyn sademääristä. Ruunaan vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 41 cm, Viinijärven 24 cm ja Kajoonjärven 17 cm keskimääräistä alempana.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli syyskuun lopussa Nurmeksen Juutilankankaalla 10 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 19 cm tavanomaista alempana.

Jokien keskivirtaamat olivat syyskuussa yleisesti ottaen tavanomaista pienempiä. Pielisjoessa vettä virtasi kolmanneksen normaalia vähemmän. Lieksanjoen ja Koitajoen syyskuun virtaama oli noin puolet tavanomaista pienempi.

Syyskuun aikana pintavedet jäähtyivät ajankohdalle tyypilliseen tapaan. Syyskuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 9,2 astetta ja Nurmeksen laivarannassa 10,3 astetta. Tämän päivän (3.10.) lukemat ovat vastaavasti Pielisjoella 8,3 astetta ja Pielisellä 9,3 astetta. Lukemat vastaavat ajankohdan keskimääräisiä arvoja.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty