Tiedotteet 2019

Sinileviä edelleen keskimääräistä vähemmän (Pirkanmaa)

Viikolla 33 Pirkanmaalla havaittiin vähän sinilevää neljällä havaintopaikalla Pyhäjärvessä, Vesilahden kirkonkylän rannassa, Lempäälässä Kirkkojärven Lempoisten uimalassa ja Mäyriänrannassa ja Nokialla Lehtiniemessä. Vähän sinilevää havaittiin myös Kangasalan Kirkkojärvessä, Sastamalan Houhajärvessä ja Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla.

Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi viikon sisällä oli tehty yleisöhavaintoja sinilevistä mm. Ylimmäisessä Savijärvessä (Orivesi), Ylistenjärvessä (Sastamala) ja Mäyhäjärvessä (Lempäälä).

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden keskimääristä vähemmän.

Sinilevä ei ole aina myrkyllistä. Järvien tutkituista esiintymistä noin puolet on ollut myrkyllisiä. Jotkut sinilevälajit voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Uusimpien tutkimusten mukaan melko vähäinenkin sinileväesiintymä saattaa olla myrkyllinen, jonka vuoksi sinileväpitoisessa vedessä uimista sekä veden käyttöä talous- ja löylyvetenä tulisi välttää. Koska sinilevät viihtyvät erityisesti lämpimissä ja ravinteikkaissa oloissa, vesien rehevöityminen lisää leväkukintojen esiintymistä. Sinileviä esiintyy kuitenkin myös vähäravinteisissa vesissä.

Lisätietoja:

www.jarviwiki.fi

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty