Tiedotteet 2019

Sinileväseuranta päättyy – useissa järvissä vielä vähän sinilevää (Pirkanmaa)

Valtakunnallinen leväseuranta ja Pirkanmaan ELY-keskuksen säännöllinen tiedottaminen aiheesta loppuu tällä viikolla. Järviwikin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 39 runsaasti sinilevää Pyhäjärven Halkoniemen uimarannassa (Nokia). Vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärven Lehtiniemessä ja Maatialanlahdella (Nokia), Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala) ja Mäyriänrannassa (Lempäälä). Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Kirkkojärvessä (Kangasala), Mallasveden Pakanrannassa (Pälkäne), Kyrösjärven Hämylänlahdella (Ikaalinen) ja Houhajärvessä (Sastamala).

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.

Valtakunnallinen leväseuranta ja Pirkanmaan ELY-keskuksen säännöllinen tiedottaminen sinilevätilanteesta loppuu tällä viikolla.  Vuonna 2019 sinileviä on ollut ajoittain normaalia enemmän. Sinilevätilannetta seurattiin Pirkanmaalla 40 havaintopaikalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun 17 viikon ajan. Yhdeksällä viikolla leviä oli ajankohtaan nähden normaalia enemmän.

Havaintopaikat edustivat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Seurannan tarkoituksena oli antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä. 17 seurantapaikalla ei havaittu lainkaan sinileviä koko seurantajakson aikana. Vuosien 1998–2018 pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna leviä oli selvästi keskimääräistä runsaimmin kesäkuussa viikoilla 23-26, heinäkuussa viikolla 30, elokuussa viikolla 35 ja syyskuussa viikoilla 36, 38 ja 39. Useimmin havaintoja tehtiin viime vuoden tapaan Sastamalan Houhajärvessä (16 havaintokerralla).

Graafi vuoden 2019 sinilevätilanteesta viikoilla 23-39

Lisätietoja

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen@ely-keskus.fi


Päivitetty