Tiedotteet 2019

Sinilevähavaintoja Pirkanmaalla hieman keskimääräistä vähemmän (Pirkanmaa)

Kuluneen viikon aikana Pirkanmaan vakioseurantapaikoilta havaittiin hieman sinilevää Pyhäjärvessä Nokian Lehtiniemessä, Pirkkalassa Kranstolpan uimarannalla ja Lempäälässä Mäyriänrannassa. Runsaasti levää havaittiin Vesilahdella Kirkonkylän rannassa. Muualla Pirkanmaalla havaittiin vähäisiä määriä sinilevää Vanajavedellä Sääksmäen sillan havaintopisteessä, Sastamalan Houhajärvellä, Pälkänevedellä Aitoon Uusikylän uimarannalla ja Virtain Vähä-Valkeajärvellä.

Yleisöhavaintoja sinilevistä ei kuluneella viikolla järviwikiin Pirkanmaalta tullut.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevähavaintoja on nyt vain hieman keskimääräistä vähemmän. Vielä viime viikolla havaintoja oli ajankohdan keskiarvoon nähden niukasti.

- Levätilanne muuttuu usein varsin nopeasti sääolosuhteiden muuttuessa, kuten kulunut viikko osoitti. Lämpötila ja tuuliolosuhteet vaikuttavat levätilanteeseen usein varsin nopeasti, kertoo vesitalousasiantuntija Sami Moilanen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Sinilevähavainnoista ilmoittaminen

Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Havainnot voi myös ilmoittaa Järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä (Havaintolähetti).

Pintavesien lämpötila laskenut

Viileämpi sääjakso pudotti pintavesien lämpötilan Pirkanmaalla hieman ajankohdan keskimääräistä alhaisemmaksi. Erityisesti avoimilla ja syvillä selkävesillä pintaveden lämpötila on paikoin pudonnut lyhyessä ajassa useita asteita tuulten sekoitettua viileämpää alusvettä pinnan läheiseen lämpimämpään vesikerrokseen.

Tampereen uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Hyytelösammaleläimestä toivotaan yleisöhavaintoja

Vieraslajiksi luokitellun hyytelösammaleläimen (Pectinatella magnifica) tarkemman levinneisyyden selvittämiseksi Pirkanmaalla ELY-keskus toivoo, että mahdollisista havainnoista erityisesti Lempäälän ja Vesilahden ulkopuolelta saataisiin valokuvin varmennettuja kansalaishavaintoja. Mahdollisen havainnon voi ilmoittaa vieraslajiportaaliin www.vieraslajit.fi.

Lisätietoja:

www.jarviwiki.fi

Tiedote 30.7.2019: Havainnot hyytelösammalelämistä Pirkanmaalla ovat lisääntyneet

Pirkanmaan ELY-keskus:

vesitalousasiantuntija Sami Moilanen, puh. 0295 036 358, sami.moilanen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty