Tiedotteet 2019

Sateinen marraskuu, lämpötilat lähellä tavanomaisia (Pohjois-Karjala)

Marraskuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa viidenneksen tavanomaista suurempi. Kuukauden aikana satoi keskimäärin 68 mm, kun tavallisesti sataa 57 mm. Kuukauden päättyessä oli lunta maakunnassamme 10-20 cm.

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa reilun asteen verran tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimolla marraskuun keskilämpötila oli -2,5 astetta ja Joensuun lentoasemalla -1,1 astetta. Edellinen on 1,2 ja jälkimmäinen 1,5 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi.

Pielisen vedenpinta kohosi marraskuun aikana 24 cm, mutta kuukauden viimeisenä päivänä vedenkorkeus oli kuitenkin 23 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa alempana.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta nousi Arvinsalmen asteikolla mitattuna 2 cm marraskuun aikana. Marras-joulukuun vaihteessa Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli 38 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Viinijärven vedenkorkeus oli marraskuun lopussa sentin ja Ruunaan 4 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa alempana. Kajoonjärven vedenkorkeus oli marraskuun lopussa 23 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. 
Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta nousee 25 cm tammikuun alkuun mennessä.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 15 cm vuodenvaihteeseen mennessä.

Pielisjoen marraskuun keskivirtaama oli kolmanneksen ja Koitajoen viidenneksen tavanomaista pienempi. Lieksanjoessa virtasi marraskuussa vettä lähes normaali määrä. Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat lähes normaalista aina puolitoista kertaiseen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli marraskuun lopussa Kontiolahden Jaamankankaalla 21 cm ja Kontiolahden Jakokoskella sentin ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Nurmeksen Juutilankankaan pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus oli 14 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaaran pohjavesiasemalla 19 cm tavanomaista alempana.
Marraskuun lopussa havaintopisteissä oli routaa pari senttiä, kun tavallisesti sitä on noin 5 cm.

Normaalisti Pielisen ja Pyhäselän jäänpaksuus on marraskuun lopussa 7 cm. Tänä vuonna jäätä ei kummallakaan havaintopaikalla vielä ollut. Pienemmät lammet ja järvien suojaisat matalat lahdet ovat jäässä. Jäällä liikkumista on vältettävä, sillä jää voi vielä olla vaarallisen ohutta.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty