Tiedotteet 2019

Rakennusperintöön kunnostusrahaa (Kaakkois-Suomi)

Historiallinen puutalo sai katon kuntoon

Kaunis vanha puutalo ei ole Peppi Pitkätossun Huvikumpu vaan Lappeenrannan Pallossa. Talon rakennutti puuliikkeen omistaja Hietamies vuonna 1908. Sitten taloon muutti Lappeenrannan Teknillinen toimisto, toimiston omistajan lääkäritytär myi rakennuksen vuonna 1952 Lappeenrannan Osuusmeijerille, jonka maitokauppa oli talossa vuoteen 1983.

Lappeenrannan Rakennesuunnittelu Oy osti talon toimistokseen ja alkoi kunnostaa sitä. Muutamien omistussuhteiden muutosten jälkeen on talo nyt

Kiinteistö OY Taipalsaarentie 5. omistama ja siinä toimii Pallon perhekoti. Kuva Museoviraston Finna kuvaarkistosta.

Lappeenrannassa Taipalsaarentie 5 sai Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta rakennusperinnön hoito avustuksen vesikaton kunnostamiseen. Talon peltikaton uusiminen olisi maksanut arviolta 150 000 euroa, mutta kunnostusavustuksella ja museon opastuksella saatiin katto kuntoon noin 20 000 euron kustannuksin. Vanha paksusta palapellistä tehty vesikate säilyi ja sai jatkoaikaa taas vuosikymmeniksi eteenpäin.

Hae avustusta vanhan rakennuksen kunnostukseen

Rakennusperinnön hoitoavustuksen myöntää Ympäristöministeriö. ELY- keskukset saavat avustuksia sen mukaan, paljonko kysyntää alueella kunnostuksille on. Valtakunnallisesti avustuksiin on tänä vuonna varattu rahaa 1,7 miljoonaa euroa. Summa on kaksinkertaistunut viime vuodesta. Kaakkois-Suomen osuus määräytyy hakemusten perusteella. Joten nyt avustusta hakemaan!

Ensisijaisia avustuskohteita ovat kaavamääräyksin suojellut rakennukset sekä valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön tai arvokkaaseen maisema-alueeseen kuuluvat kohteet.  Lisäksi avustusta voidaan myöntää myös paikallisille kulttuurihistoriallisesti merkittäville rakennuksille.

Avustus on tarkoitettu rakennusperinnöltään arvokkaiden rakennusten ja alueiden säilyttämiseen ja suojelemiseen. Kunnostukset tulee tehdä rakennusten ja alueiden ominaispiirteet säilyttäen. Myönnetyn avustuksen osalta Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan museoiden rakennustutkijat ohjaavat ja valvovat avustuskohteiden käytännön korjaus- ja kunnostustoimenpiteitä.

Avustusta voivat hakea yksityishenkilöt sekä rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt. Hakuaika on tänä vuonna 21.10 - 2.12.2019.

Tietoja hausta saa myös netistä: Linkki rakennusperintöavustusten hakuohjeisiin.

Linkkejä:

Lisätietoja:

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Tuija Mustonen P. 0295 029 201

s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Päivitetty