Tiedotteet 2018

Porokellolle tuhat uutta varoittajaa vuoden 2018 aikana

Porokello vastaa asiakaspalautteeseen ja tuplaa porovaroittajien määrän vuoden 2018 aikana.

Porokellon varoittajiksi on haastettu ammattiryhmiä, jotka liikkuvat työssään ja vapaa-ajalla aktiivisesti poronhoitoalueella ja haluavat omalla toiminnallaan edistää liikenneturvallisuutta. Uusille varoittajille tarjotaan erillinen sovellus, jolla he antavat varoituksia. Mukaan ovat lähteneet jo mm. paliskuntien liikennevahinkoarviomiehet ja Luonnonvarakeskus. Porovaroittajiksi haastetaan myös poronhoitoalueen ELY-keskusten ja kuntien työntekijät.

Porokello on tutkimus- ja kehityshanke, jonka tavoite on liikenneturvallisuuden parantaminen ja porokolarimäärän puolittaminen. Porokello -palvelu pohjautuu reaaliaikaisiin porovaroituksiin, joita tarvitaan lisää ennen kaikkea ilta- ja viikonloppuaikana sekä vähäliikenteisemmällä tieverkolla poronhoitoalueella.

Porokello tilastojen valossa

Ammattiautoilijoiden tekemiä porovaroituksia on annettu kesäkuun 2016 – joulukuun 2017 aikana yhteensä reilut 252 000. Vuoden 2017 aikana tuli varoituksia noin 166 000. Varoitukset annettiin lähinnä arkipäivisin päiväsaikaan. Syyskuussa 2017 lanseerattua Porokello-sovellusta on ladattu tähän mennessä 42 800 kertaa.

Porokello-sovelluksella saat käyttöösi porovaroitukset

Jokainen tienkäyttäjä voi ladata ilmaisen Porokello-sovelluksen puhelimeensa sovelluskaupasta. Porokello-sovelluksella saat käyttöösi poronhoitoalueella annetut porovaroitukset sekä reaaliaikaisina hälytyksinä että kartalla. Lisäksi sovelluksesta löytyy ohjeet, miten toimit mahdollisen porokolarin sattuessa.

Porokello-hanke

Porokello on Lapin ELY-keskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke, jossa mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen. Autoilijat saavat varoitukset reaaliaikaisesti tietoonsa Porokello-sovelluksen kautta. Tavoitteena on varoittaa tienkäyttäjiä ajoissa tiellä olevista poroista ja näin ehkäistä kolareita ja edistää liikenneturvallisuutta.

Järjestelmän kehittämiseen on sitoutunut useita eri tahoja ja yrityksiä kuten Lapin ELY-keskus, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, V-Traffic Mediamobile, DNA Oyj ja HHR Business Oy.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Jaakko Ylinampa, p. 0295 037 199, jaakko.ylinampa@ely-keskus.fi
Projektipäällikkö Henna Nurminen, p. 040 835 4114, henna@hhroy.com


Päivitetty