Tiedotteet 2019

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus (Pohjois-Savo)

Vedenpintojen korkeudet

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 8166 m, mikä on 25 cm alle ajankohdan keskimääräisen arvon. Viimeisen kuukauden aikana pinnankorkeus on laskenut 8 cm.  Nyt ollaan jo 9 cm alle laivaliikenne alarajan.

Iisalmen reitin pääaltaat Onkivesi ja Porovesi ovat säännöstely luvan alarajojen tuntumassa padot ovat kiinni jo kolmisen kuukautta.

Kiuruvesi on hieman kesän toivetasoa alempana, mutta ero on alle 10 cm. Padosta ei juoksuteta vettä.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa olevan Haukiveden pinta on laskenut kuukaudessa 20 cm. Pinta on nyt 27 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana lukemassa N2000+ 75,85.

Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä korkeuksia. Pinnat on saatu pysymään ylhäällä juoksutuksista tinkimällä. Juojärveen pätee sama kuin edellisiin.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielaveden Iisveden ja Hankaveden pinnat ovat 25 – 30 cm alle ajankohdan keskimääräisen arvon.  Etelästä pohjoiseen virtaava Suontee on vain 10 cm alle keskiarvon.

Pohjavesitilanne

Pohjavesihavaintopaikoilla vesivarastot ovat vieläkin vähissä. Uuden pohjaveden muodostuminen odottaa runsaampia sateita.

Maankosteuden vajaus vaihtelee Pohjois-Savon alueella noin 20-80 mm, eli ihan vähäiset sateet eivät korjaa vajetta. Kuluneen 30 vuorokauden aikana sadannassa on ollut suurta alueellista vaihtelua (20 mm -110 mm:iin). ELY-keskuksella on Pohjois-Savossa kolme pohjaveden seuranta-asemaa ja näissä pohjavesitilanne on vielä kohtuullisen hyvä isohkojen pohjavesimuodostumisalueiden osalta, mutta pienehköiden pohjavesialueiden osalta tilanne on heikompi ja pohjavedenpinta on paikoin noin 50-100 cm alempana ajankohdan keskimääräistä korkeutta.

Pohjois-Savon ELY-keskus julkaisee vesitilannekatsauksen kuukausittain. Julkaisuajankohta on kuukaudenvaihde: pääsääntöisesti tiedote julkaistaan kuukauden viimeinen torstai.

 

Lisätietoja Pohjois-Savon ELY-keskuksesta:

Vedenkorkeus: Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, puh 0295 026 823, ilkka.maksimainen(at)ely-keskus.fi

Pohjavesitiedot: vesitalousasiantuntija Ville Matikka, puh. 029 502 6262, ville.matikka(at)ely-keskus.fi


Päivitetty