Tiedotteet 2019

Pirkanmaalla paikoin runsaasti sinileviä (Pirkanmaa)

Viikolla 35 Pirkanmaalla havaittiin runsaasti sinilevää Ikaalisten Kyrösjärvessä Toivolansaaren uimarannassa ja Hämylänlahdella sekä Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla. Runsaita levähavaintoja tehtiin myös Pyhäjärven Vesilahden kirkonkylän rannassa ja Lempäälän Mäyriänrannassa. 

Vähän sinilevää havaittiin kuudella leväseurantapaikalla, Pyhäjärvessä Lehtiniemessä ja Halkoniemen uimarannassa Nokialla sekä Kranstolpan uimarannassa Pirkkalassa, Virtain Vähä Valkeajärvessä Kangasalan Kirkkojärvessä ja Sastamalan Houhajärvessä. 

Pirkanmaalla on Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä ajankohtaan nähden normaalia enemmän.

Lisäksi yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Juupajoen Ylimmäisestä Savijärvestä.

Leväesiintymät mahdollisia pitkälle syksyyn

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin, vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi.  Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta, jonne voi myös toimittaa omia havaintojaan (www.jarviwiki.fi/wiki).

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty