Tiedotteet 2019

Merialueilla sinilevätilanne rauhoittumassa, sisävesillä sinilevät paikoin runsastuneet (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Lounais-Suomen merialueilla sinilevätilanne on pysynyt pääosin edellisen viikon kaltaisena, mutta sisävesillä sinilevämäärät ovat paikoin runsastuneet. Merialueilla sinilevää on vaihtelevissa määrin veteen sekoittuneena ja tuulen tyyntyessä pintaesiintymien muodostuminen on edelleen mahdollista.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu hieman Rauman Otanlahdella, Korppoon Utössä ja Korpoströmissä, Nauvon Seilissä sekä Kaarinan Hovirinnan ja Harvaluodon uimarannoilla. Runsaasti sinilevää on havaittu edelleen Naantalin Kärmäläisen vakioseurantapaikalla, mutta sinilevää on jo vähemmän kuin edellisillä viikoilla. Eteläisellä Saaristomerellä on runsaahkosti sinilevää veteen sekoittuneena, mutta pintakukintoja ei ole muodostunut.  Avomerellä Saaristomeren eteläpuolella on runsaasti sinilevää, joka oikeilla tuulilla saattaa kulkeutua Saaristomeren eteläosiin.

Sisävesien vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu hieman Sääksjärven Madekalliolla sekä Kemiönsaaren Dragsfjärdenissä. Runsaasti sinilevää on havaittu Köyliönjärven Yttilän Ottassa sekä Kiskon Kirkkojärvessä. Menneellä viikolla Kiskon Kirkkojärvestä otetusta näytteestä on havaittu useita sinilevälajeja, joista osa voi muodostaa myrkyllisiä kantoja. Kiskon Kirkkojärven veden käyttämistä tulisi näin ollen välttää. Järvi-meriwikiin on kuluvalla viikolla kirjattu useita sinilevähavaintoja Ulvilan Joutsijärveltä, joskin havaitut sinilevämäärät ovat pysyneet vähäisinä.

Vaikka sää on viilentynyt, ei sinileväkausi ole vielä ohi. Näin ollen on edelleen syytä muistaa olla varovainen sinileväpitoisen veden kanssa. Sinilevän myrkyllisyyttä ei voi päätellä sen ulkonäöstä. Näin ollen vettä, jossa on silminnähden sinilevää ei tule käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoista, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Vähäinen sinilevähavainto ei yleensä ole este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Laura Laaksonen                          0295 022 530
Johtava asiantuntija Janne Suomela              0295 022 947


Päivitetty