Tiedotteet 2019

Maahanmuuton tilannekatsaus 2/2019 (Satakunta)

Vuonna 2019 elokuun loppuun mennessä myönteisen oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista ja kiintiöpakolaisista 38 on saanut kuntapaikan Satakunnasta. Tämän vuoden kuntasijoitetuista 28 oli myönteisen oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia 10. Myönteisen oleskeluluvan saaneiden ja kiintiöpakolaisten sijoitukset tehtiin Poriin (15), Euraan (10), Raumalle (8) ja Kankaanpäähän (5). Tänä vuonna kiintiöpakolaisia vastaanottaa Euran kunta. Kuntapaikan saaneet ovat olleet kotoisin Afganistanista, Irakista, Syyriasta ja Somaliasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön vuodelle 2019 asettama tavoite Satakuntaan on 150 kuntapaikkaa. Tavoite saavutettiin, sillä sopimukset kuntien kanssa kattavat yhteensä 171-229 kuntapaikkaa vuodelle 2019. Satakunnan ELY-keskuksella on vuonna 2019 sopimus kaikkien Satakunnan 17 kunnan kanssa. Viimeisimpänä Säkylän kunnanhallituksen hyväksymä vastaanottosopimus astui voimaan 1.1.2019.

Satakunnassa oleskeluluvan saaneiden, ilman huoltajaa saapuneiden alaikäisten palveluja on edelleen Porissa ja Huittisissa. Porissa näitä palveluja on perheryhmäkodin, perhehoidon ja jälkihuollon palvelujen muodossa. Huittisissa käytössä ovat jälkihuollon palvelut. Kunnat tarjoavat ilman huoltajaa saapuneille alaikäisille jälkihuollon palveluita 21 ikävuoteen saakka.

Turvapaikkahakemusten määrät ja vastaanottokeskusten tilanteet

Vuoden 2019 alusta heinäkuun loppuun Maahanmuuttovirastoon oli saapunut vireille noin 2700 turvapaikkahakemusta. Vuonna 2018 turvapaikkaa Suomesta haki yhteensä noin 4500 henkilöä. Aikuisten ja perheiden vastaanottokeskuksia oli toiminnassa heinäkuun 2019 lopussa 38, ja niissä oli yli 5600 majoittunutta. Yksin saapuneiden alaikäisten ryhmäkoteja ja tukiasumisyksikköjä oli heinäkuun lopulla toiminnassa 6, ja majoittuneita niissä oli yhteensä 40 henkilöä.

Satakunnassa toiminnassa olevat kaksi SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämää vastaanottokeskusta sijaitsevat Porissa ja Raumalla, ja niissä oli heinäkuun lopussa yhteensä 293 majoittunutta. Viime vuoden lopulla Maahanmuuttovirasto ilmoitti viiden vastaanottokeskuksen lakkauttamisesta, näistä kaksi sijaitsi Satakunnassa. Kokemäen vastaanottokeskus lopetti toimintansa maaliskuun lopulla ja Kankaanpään keskus kesäkuun lopulla.

Lisätietoja antaa:

  • Työvoimapalveluasiantuntija Jouni Vataja
  • Satakunnan ELY-keskus
  • puh 0295 022 085

Päivitetty