Tiedotteet 2019

Lämpimän sään myötä sinilevähavaintojen määrä kasvanut Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluvan viikon lämmin ja tyynempi sääjakso on edesauttanut sinileväesiintymien runsastumista Lounais-Suomessa niin sisävesillä kuin merialueellakin. Sinilevien vakioseurannassa sinileviä on havaittu sisävesillä pääasiassa samoilla havaintopaikoilla kuin viime viikollakin, mutta esiintymät ovat runsastuneet. Merialueella puolestaan sinilevähavaintojen määrä on kasvanut viime viikosta erityisesti sisäsaaristossa.

Merialueilla sinilevää on sekä Saaristomerellä että Selkämerellä monin paikoin veteen sekoittuneena kohtalaisia määriä ja suotuisissa olosuhteissa se voi nousta nopeastikin runsaiksi pintalautoiksi. Sinilevähavaintojen määrä on tällä viikolla kasvanut viime viikkoon nähden erityisesti sisäsaaristossa, mutta havaitut määrät ovat pääasiassa vähäisiä. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu tällä viikolla vähän Mannervedellä Iso Marjakarin havaintopaikalla, Mynälahdella Kärmäläisen havaintopaikalla, Merimaskun Kirkonsalmessa, Genbölen uimarannalla Kemiönsaaressa, Turun Saaronniemessä sekä Kaarinan Hovirinnan ja Harvaluodon uimarannoilla. Rauman Otanlahden havaintopaikoilla sinilevää havaittiin tällä viikolla runsaasti. Kuluvalla viikolla Järvi-meriwikiin on kirjattu useita sinilevähavaintoja erityisesti Saaristomeren sisäsaariston alueelta, kuten Askaistenlahdelta, Harvaluotoa ympäröivältä merialueelta ja Airiston Pohjois-osista. Kyseiset esiintymät ovat vaihdelleet vähäisistä runsaisiin.

Sisävesialueiden vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu vähäisiä määriä Köyliönjärven Yttilän Ottassa, Katismaan uimarannalla Säkylän Pyhäjärvessä ja Kemiönsaaren Dragsfjärdenissä. Säkylän Pyhäjärvessä Kauttuan havaintopaikalla havaittiin tällä viikolla runsaasti sinilevää ja Kiskon Kirkkojärven sekä Rymättylän Kirkkojärven havaintopaikoilla sinilevää on ollut tällä viikolla erittäin runsaasti.

Paikallinen sinilevätilanne voi muuttua hyvin nopeasti mm. sääolosuhteista johtuen ja erityisesti merialueella sinileväkausi voi jatkua pitkälle syksyyn. Vettä, jossa on silminnähden sinilevää ei tule käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoista, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä. Vähäinen sinilevähavainto ei yleensä ole este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel  0295 022 879


Päivitetty