Tiedotteet 2019

Lämmin elokuun loppu lämmitti myös vedet (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli Pohjois-Karjalassa keskilämpötilaltaan lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Esim. Joensuussa elokuun keskilämpötila oli 14,4 °C, kun se keskimäärin on 14,5 °C.
Elokuu alkoi viileän sään merkeissä, mutta kuukauden loppua kohden sää lämpeni selvästi. Hellelukemia mitattiin useana päivänä.

Elokuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalassa 32–46 mm:iin. Sademäärissä oli suuria aluekohtaisia eroja. Eniten satoi Koitajoen valuma-alueella 46 mm ja vähiten Höytiäisen valuma-alueella 32 mm. Elokuun tavanomainen sademäärä Pohjois-Karjalassa on 81 mm.

Järvien vedenkorkeudet olivat elokuun lopussa yleisesti 13-33 cm tavanomaista alempana. Pielisen vedenkorkeus on noin 30 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Vedenpinnan laskun ennustetaan jatkuvan vähitellen hidastuen syyskuun loppuun asti. Ennusteen mukaan Pielinen on syyskuun lopussa 10-20 cm nykyistä alempana.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikolla mitattuna 30 cm alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Ennusteen mukaan pinta alenee lokakuun loppuun mennessä vielä 20-30 cm ja pysyy selvästi keskimääräistä alempana ainakin alkutalveen saakka.
Kajoonjärven vedenkorkeus oli elokuun lopussa 13 cm, Viinijärven 17 cm ja Ruunaan 33 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Jokien virtaamat olivat elokuussa tavanomaista pienempiä. Pielisjoen elokuun keskivirtaama oli 27 % normaalia pienempi. Lieksanjoessa vettä virtasi elokuussa puolet tavanomaista vähemmän. Koitajoen virtaama oli vajaat puolet normaalista määrästä.  

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Nurmeksen Juutilankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjavedenkorkeus oli 5-7 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Vedet jäähtyivät ajankohdalle tyypilliseen tapaan elokuun puoliväliin saakka, mutta tämän jälkeen ajankohtaan nähden lämmin sää on pitänyt myös veden lämpötilat tavanomaista korkeampina. Elokuun päättyessä pintaveden lämpötila oli Pielisjoella Joensuu kanavassa 18,2°C ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa samoin 18,2°C. Tämän päivän lukemat ovat vastaavasti Pielisjoella 18,5oC ja Pielisellä 18,1°C. Pielisjoen pintavesi on 3,9°C ja Pielisen 3,5oC tavanomaista lämpimämpää.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi


Päivitetty