Tiedotteet 2019

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, heinäkuu 2019 (Kaakkois-Suomi)

Työttömien määrä laski heinäkuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta Kaakkois-Suomen kaikissa seutukunnissa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni noin 1600 henkilöllä. Pitkäaikaistyöttömiä oli kaakossa heinäkuun lopussa 24 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Nuorten työttömien määrä pieneni 6 prosentilla. Uusia avoimia työpaikkoja oli 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Kaakkois-Suomessa oli heinäkuun lopussa 16 188 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 608 henkilöä
(- 9  %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kymenlaaksossa työttömien määrä laski 8,3 prosentin ja Etelä-Karjalassa 10,1 prosentin verran. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta Kaakkois-Suomessa oli 11,9 prosenttia. Työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia 1 777.

Työttömien määrä väheni kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa, eniten Lappeenrannan seudulla (- 12 %). Työttömien työnhakijoiden määrä laski lähes kaikissa Kaakkois-Suomen kunnissa. Eniten työttömien määrä väheni Lappeenrannassa (- 503 henkilöä), Kouvolassa (- 413 henkilöä) ja Kotkassa (- 365 henkilöä). Miehikkälässä, Luumäellä ja Virolahdella työttömien määrä kasvoi hieman. Korkein työttömyysaste heinäkuun tilastoissa oli Kotkassa (14,8 %) ja matalin Taipalsaarella (7,5 %).

Nuoria työttömiä 6 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten – pitkäaikaistyöttömyys vähenee edelleen

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli heinäkuun lopussa 6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuorten työttömien määrä oli laskusuunnassa kaikissa kaakon seutukunnissa. Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden pitkäaikaistyöttömien määrä on edelleen selkeässä laskussa. Pitkäaikaistyöttömiä oli heinäkuun lopussa 24 prosenttia (- 1 188 henkilöä) vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien määrä väheni kaikilla koulutusasteilla

Työttömyys laski kaikilla koulutusasteilla. Pelkän perusasteen tutkinnon suorittaneiden työttömien määrä väheni 15 prosentilla (- 635 henkilöä). Kaakkois-Suomessa ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa on 23 prosenttia työttömistä.

Työttömyys väheni muissa paitsi ammattiin luokittelemattomien ammattiryhmässä. Eniten työttömyys laski palvelu- ja myyntityöntekijöillä.

Uusia avoimia työpaikkoja vähemmän kuin vuosi sitten

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun aikana avoinna 1 846 uutta työpaikkaa. Uusia työpaikkoja oli 4 prosenttia (74 kpl) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Uusista avoimista työpaikoista 87 prosenttia oli yrityksissä.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin myyjille, toimisto- ja laitossiivoojille, maa- ja vesirakentamisen avustaville työntekijöille, puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjille, kirvesmiehille ja rakennuspuusepille sekä lähihoitajille.

Palveluissa olevien ja työllistettyjen määrät laskivat

Heinäkuun lopussa aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli 5 819 henkilöä (- 9 %). Aktivointiaste oli 26,4 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli noin 22 000, mikä on noin 2 200 henkilöä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli heinäkuun lopussa yhteensä 1 523 (- 16 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työllistetyistä 69 prosenttia oli yksityisen sektorin, 28 prosenttia kuntien ja 3 prosenttia valtion töissä.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, heinäkuu 2019 (pdf, 2 Mt)


Päivitetty