Tiedotteet 2019

Heinäkuun työllisyyskatsaus: Pohjanmaan ELY-keskusalueella edelleen maan korkein työllisyysaste (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Tänään ilmestyneen työllisyyskatsauksen mukaan työttömyys väheni heinäkuussa edelleen vuodentakaiseen verrattuna Pohjanmaan ELY-keskusalueella. Työttömyysaste oli 7,6 %, toiseksi alhaisin koko manner-Suomessa. Työttömyys väheni Kaustisen seutukuntaa lukuun ottamatta kaikissa seutukunnissa. Alhaisin työttömyysaste oli edelleen Suupohjan rannikkoseudulla, 5,0 %. Viime vuoden heinäkuuhun verrattuna työttömyys väheni kaikissa ikäryhmissä, kaikilla koulutusasteilla ja kaikissa ammattiryhmissä, paitsi johtajien ammattiryhmässä. Pitkäaikaistyöttömyys jatkoi myös laskuaan. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työllisyysaste on edelleen maan korkein 76,1%.

Pohjanmaan ELY-keskus kehittää vahvasti toiminnallaan alueen työllisyyttä

Avoimien työpaikkojen lukumäärissä on toukokuusta lähtien ollut pientä laskua, mutta lomakauden jälkeen avoimia työpaikkoja on ilmoitettu jälleen runsaammin. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreessa talousarvioehdotuksessaan keskittyy hyvään työllisyyden hoitoon, osaamiseen ja innovaatioihin sekä vähähiilisyyteen. Pohjanmaan ELY-keskus keskittyy vahvasti kehittämistyössään työllisyyden kasvattamiseen nelikaistaisella mallilla: nuorten työllisyyden tukeminen, pitkäaikaistyöttömien työllistäminen, työperäisen maahamuuton tukeminen ja maassa olevien osaajien rekrytoiminen työelämään sekä alueen osaamisen kehittäminen ja varmistaminen.

Pohjanmaan ELY-keskuksessa käynnistyi vuoden alusta Talent Coastline -ekosysteemin luominen, jonka tavoitteena on vahvistaa kansainvälisten osaajien houkuttelua Suomeen, kanavoida Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien asiantuntemus yritysten kasvun ja kansainvälistymisen sekä innovaatiotoiminnan tueksi ja lisätä työmarkkinoiden avoimuutta, vastaanottavaisuutta ja houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille. Lisäksi Pohjanmaan ELY-keskuksessa kehitetään toimintaa ja palveluita vahvassa yhteistyössä Pohjanmaan TE-toimiston kanssa.

Nuoret keskustelivat tulevaisuudesta ja alueen vahvuuksista yhdessä eri toimijoiden kanssa

Pohjanmaan ELY-keskus tuotti elokuun alussa Wasa Future Festivalin avaustapahtumana Ostrobothnian Young Talk – Passion for Future –tapahtuman yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Nuorten vaikuttamistapahtumassa nuoret, alueen toimijat laajasti aina elinkeinoelämästä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoihin kohtasivat Pohjanmaan vientirannikon tulevaisuuteen liittyvien teemojen äärellä. Keskustelujen teemoihin lukeutuivat kestävä kasvu, tulevaisuuden työ, kansainvälisyys ja kansainvälinen työvoima, pohjoismainen yhteistyö sekä hyvinvointi ja yhteisöllisyys kaiken perustana. Nuoret itse toivoivat esimerkiksi työelämältä sitä, että heille annettaisiin mahdollisuus tehdä ja kantaa vastuuta enemmän omasta työstään. Nuoret kokivat myös alueen houkuttelevaksi opiskelumahdollisuuksien ja työmahdollisuuksien näkökulmasta. Keskusteluihin osallistuneet yritysmaailman, kuntien, koulutusorganisaatioiden ja kolmannen sektorin edustajat yhtyivät ajatukseen siitä, että nuorten potentiaalia tulisi hyödyntää kattavammin myös alueen hyväksi.

- On tärkeää, että nuoret tunnistavat koko vientirannikkomme työllistymis- ja opiskelumahdollisuudet. Perheitä myös muuttaa jatkuvasti Pohjanmaan ELY-keskusalueelle työn perässä ja se on hieno asia, Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Marja-Riitta Vest iloitsee.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä nuortentapahtuma toteutetaan jatkossa vuosittain. Tavoitteena on, että pohjalaisilla nuorilla on jatkossakin foorumi, jossa he voivat keskustella alueen vaikuttajien kanssa ajankohtaisista ja tärkeistä asioista.

Lue koko katsaus täältä

Briefly in English

 

Median yhteydenotot ja haastattelupyynnöt:
viestintäpäällikkö Mirella Kivelä, puh. 0295 028 652, mirella.kivela(at)ely-keskus.fi

 


Päivitetty